zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Alledaags omdenken: 'gewoon' proberen

07-10-2019 2 minuten leestijd

Omdenken kan groots en meeslepend zijn: er worden complete bedrijven veranderd, er worden prachtige ideeën bedacht en levens veranderen. En soms is het niets meer dan de kracht van angsten opzij zetten en ‘gewoon’ iets proberen.

Abigail Keenan F Jyh Pt Twve M Unsplash

Photo by Abigail Keenan on Unsplash (Lotte staat dus niet op de foto)

In het klein

Het meeste Omdenken gebeurt in het klein, in ons eigen leven, tussendoor. De kleine alledaagse problemen kunnen soms heel gemakkelijk worden omgedacht door nét even anders naar het probleem te kijken, of door nét even anders in de situatie te gaan staan. Omdenkers sturen ons vaak hun omdenksels uit het leven van alledag, die weliswaar klein lijken, maar een grote impact hebben gehad op problemen waar ze voorheen mee worstelden.

Inzending Charlotte

Zo stuurde Charlotte ons het volgende:

"Mijn dochtertje heeft een beperking, maar denkt niet in beperkingen. Ik heb daarentegen geen beperking, maar denk wel in beperkingen".

Deze gedachten kwamen in mijn op toen ik vandaag naar huis reed.

Zo wilde Lotte namelijk heel graag op voetbal, maar zag ik alleen maar problemen; ze heeft evenwichtsproblemen en kan niet goed rennen. Ook kan ze het tempo niet bijhouden en dan raakt ze achter of valt ze… Dan wordt ze keihard geconfronteerd met haar beperking en dat verdriet wil ik haar besparen.

Maar Lotte zou Lotte niet zijn als ze niet bleef roepen dat ze graag op voetbal wil! En ‘toevallig’ werd ik vorige week via het zorgboerderijtje waar ze naartoe gaat getipt over een voetbaltraining in de buurt, speciaal voor kinderen met een beperking in de leeftijd van 10 tot 20 jaar.

Afgelopen vrijdagavond liep er dus een enthousiaste Lotte het veld op. Ik keek lichtelijk bezorgd vanaf de zijlijn toe, want de andere kinderen leken alleen een verstandelijke beperking te hebben en geen lichamelijke. De opwarming begon met een rondje om het veld. ‘Oh nee’, dacht ik, ‘dat tempo kan ze nooit al die tijd bijhouden!’ Maar Lotte deed mij natuurlijk weer verbazen, want ze rende vrolijk met de grote kinderen mee, zo goed als ze kon en als laatste in de rij, maar raakte niet ontmoedigd. En een paar kinderen vertraagden het tempo waardoor ze niet achterbleef. Ook de 'hindernissen' die ik erna zag opdoemen, zagen Lotte en haar teamgenootjes juist als mogelijkheden:

Met een aanloop de bal in de goal schieten? Twee kinderen gaven haar gewoon een arm waardoor ze haar evenwicht hield tijdens het rennen en ook nog haar voet kon optillen om te schieten. Een oefenpartijtje waarbij er hard werd gerend en geschoten? De kinderen vertraagden hun tempo als ze met de bal bij haar in de buurt kwamen en riepen “Hup, Lotte!” waarna ze enthousiast de bal probeerde af te pakken van de tegenspeler.

Na afloop vroeg ik Lotte de training te scoren met een cijfer tussen de 1 en 10 waarop haar antwoord was: een tien! Ik ben supertrots op haar, want zij leert mij hindernissen te overwinnen in plaats van andersom. Ook een mooi voorbeeld van de kracht van 'gewoon doen' die ik graag met jullie wilde delen!

Meer lezen of eigen voorbeelden

Heb jij ook zo'n mooi voorbeeld van alledaags omdenken? Deel hem met ons! Meer verhalen in de rubriek Alledaags Omdenken vind je hier.

Sabine Sterk
07-10-2019
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden