zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Alledaags omdenken: dure broodjes

15-08-2017 2 minuten leestijd

Omdenken kan vaak groots en meeslepend zijn: er worden complete bedrijven veranderd, er worden prachtige ideeën bedacht, levens veranderen. En soms is het niets meer dan meebewegen met een lastige klant zodat je er uiteindelijk allebei een goed gevoel aan overhoudt.

In het klein

Het meeste Omdenken gebeurt in het klein, in ons eigen leven, tussendoor. De kleine alledaagse problemen kunnen soms heel gemakkelijk worden omgedacht door nét even anders naar het probleem te kijken, of door nét even anders in de situatie te gaan staan. Omdenkers sturen ons vaak hun omdenksels uit het leven van alledag, die weliswaar klein lijken, maar een grote impact hebben gehad op problemen waar ze voorheen mee worstelden.

Alledaags Omdenken Dure Broodjes Logo

Norse klant

In deze situatie beschrijft Annelieke hoe ze spontaan besloot mee te bewegen met een norse klant:

Zojuist met veel plezier het boek 'Ik ben oké, jij bent een sukkel' uitgelezen! Het deed me denken aan een voorval toen ik als student in een broodjeszaak op Schiphol werkte en onbewust een omdenkstrategie met succes toepaste. Zoals alles op de luchthaven, waren de broodjes in onze zaak stervensduur en de klanten bovendien moe (het was half zeven in de ochtend) en gestresst (ze moesten een vlucht halen). Bij de kassa was het zaak om iedereen snel, goed en vriendelijk te helpen en bij de broodjes nog koffie te verkopen. Een norse meneer kwam bij mijn kassa "deze twee heel dure broodjes" afrekenen. Op mijn vraag "of hij daar nog een kopje heel dure koffie bij wilde", was hij even van zijn à propos en bromde meteen daarna van niet. Toch zag ik dat hij een glimlach maar net kon onderdrukken en als ik het goed heb, hielden we er beiden desondanks (ik verkocht geen koffie, hij had een duur broodje) een goed gevoel aan over.

Heb jij ook zo'n mooi voorbeeld van alledaags omdenken? Deel hem met ons!
Meer verhalen in de rubriek Alledaags Omdenken vind je hier.

Foto: Gabriel Garcia Marengo
Licentie: CC BY 2.0

Nelleke Poorthuis
15-08-2017
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden

Dat je struikelt en valt, betekent niet dat je op het verkeerde pad zit. Ook op het juiste pad kom je obstakels tegen.