Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Alledaags omdenken: dokter

16-06-2022

Omdenken kan groots en meeslepend zijn: er worden complete bedrijven veranderd, er worden prachtige ideeën bedacht en levens veranderen. En soms is het niets meer dan volledig meebewegen met de ander.

In het klein

Het meeste Omdenken gebeurt in het klein, in ons eigen leven, tussendoor. De kleine alledaagse problemen kunnen soms heel gemakkelijk worden omgedacht door nét even anders naar het probleem te kijken, of door nét even anders in de situatie te gaan staan. Omdenkers sturen ons vaak hun omdenksels uit het leven van alledag, die weliswaar klein lijken, maar een grote impact hebben gehad op problemen waar ze voorheen mee worstelden of de manier waarop ze naar problemen kijken.

Dokter

Zo stuurde Willemien ons de volgende anekdote:

Ik ben huisarts. In de spreekkamer komt een jongetje van jaar of 4 binnen met zijn moeder. Hij ziet mijn bureaustoel op wielen en gaat er onmiddellijk op zitten. Dat is machtig mooi: heerlijk draaien en wiebelen! Moeder probeert hem eraf te krijgen, maar het joch heeft zijn zinnen gezet op deze stoel en niks anders. Dat kan een drama worden… Huilen, iedereen uit z'n doen, afspraak loopt uit.

Maar ik volg mijn instinct en ik ga meteen op de patiëntenstoel zitten. Me klein makend, en opkijkend naar hem op de hoge bureaustoel, zeg ik met een zielig stemmetje: "Ach dokter, ik voel me helemaal niet lekker. Kan je me alsjeblieft helpen?" Het jongetje antwoordt, een beetje beteuterd: "Maar ik ben geen dokter" en glijdt zó van de stoel af. De rest van het gesprek liep op rolletjes. Ik vraag me af of dit verhaal nog de ronde doet in die familie…

Meer alledaags omdenken?

Heb jij ook zo'n mooi voorbeeld van alledaags omdenken? Deel het met ons! Meer verhalen in de rubriek Alledaags Omdenken vind je hier.

Nelleke Poorthuis
16-06-2022
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!