Boek ons
Denk mee

Zorgen over geld

16-12-2015

Tijd om deze meedenker af te sluiten. Addy had het gevoel dat ze zelf aan het vastdenken is en kon wel wat frisse perspectieven op haar probleem gebruiken. Jullie dachten weer met haar mee. Hieronder een samenvatting van de reacties en een terugblik van Addy.

Dit was het probleem waar Addy mee zat:

Vraagstuk is dat ik me gevangen voel tussen huis, werk en daarmee geld en niet goed zie hoe daaruit te komen. Ik heb een koop-appartement waar ik nu vijf jaar heel fijn woon maar waarvan ik steeds sterker voel dat ik er vanaf wil. Niet vanwege de plek, maar omdat de kosten die dit huis met zich meebrengt (hypotheek en andere vaste lasten) maken dat ik me in mijn keuze voor werk en andere activiteiten altijd zal moeten laten leiden door de vraag wat ik ga verdienen. Omdat ik hier alleen kan blijven wonen als ik minimaal het salaris heb wat ik nu krijg. En dat wil ik niet meer. Omdat ik meer ruimte wil hebben om ook onbetaald activiteiten te ondernemen, en omdat ik geloof dat het gezonder voor me is als ik minder kan werken. Het vraagstuk wordt actueler omdat ik van alle kanten merk dat het tijd wordt voor ander werk, andere bezigheden en niet precies weet wat ik wil. Ik zou eigenlijk een tijd niks willen doen om van daaruit te kijken wat er ontstaat. Maar dat kan niet omdat ik m'n inkomsten nodig heb (te weinig spaargeld om het wat langer mee vol te houden). Er schieten continue allerlei oplossingsrichtingen door m'n hoofd (geld lenen van m'n ouders, vaststellingsovereenkomst met m'n werkgever, huis verkopen) maar door allerlei redenen lijkt daar niet de 'uitweg' te zitten. Of ik kan het niet meer zien.

Kortom: ik weet niet zo goed hoe uit deze situatie te komen, en voel me ondertussen heel erg gevangen met als oorzaak geld, terwijl ik juist geld verdienen helemaal niet zo belangrijk vind. Blijf er over nadenken maar dat levert geen nieuwe wegen meer op. Dus wat andere perspectieven zijn heel erg welkom.

Frustratie

De vele reacties gingen alle kanten op, maar er waren een paar overeenkomsten in te vinden. Allereerst vroegen flink wat meedenkers zich af wat het probleem nu precies is. Logisch, want dat is de allereerste vraag die je jezelf moet stellen als je een probleem om wilt denken. Er kwamen veel verschillende dingen naar voren in het probleem van Addy, waardoor er gesuggereerd werd dat niet de praktische zaken het daadwerkelijke probleem zijn, maar de achterliggende frustraties. De onvrede van Addy over hoe haar leven op dit moment in elkaar steekt.

Maak een keuze

Ons viel ook op dat er meerdere mensen aanstuurden op het maken van een keuze. Daar kunnen we ons helemaal in vinden. Zolang je blijft twijfelen, de voor- en nadelen blijft afwegen en niets doet, ben je ja-maar gedrag aan het vertonen. Daar bereik je niets mee. Het maakt niet uit wat je kiest, maar neem een besluit. Zet je huis te koop of kies er bewust voor om dat nu niet te doen. Maar zodra je blijft hangen in 'ik zou mijn huis graag willen verkopen, maar...' zal de frustratie over de situatie ook blijven bestaan en is loslaten onmogelijk. Zeg ja. Of nee. Maar geen ja, maar.

Terugblik van Addy

We hebben uiteraard ook aan Addy gevraagd hoe zij haar meedenker ervaren heeft en of ze er iets aan heeft gehad.

Goh, wat een hoop reacties. Fijn dat zoveel mensen met me meedenken en omdenken. Een korte terugblik van mijn kant. Ik zie een paar lijnen in de reacties op mijn vraagstuk. Een deel van de suggesties gaat in de richting van 'soberder leven, tevreden zijn met minder, waardeer het kleine, enz'. Wat ik goed begrijp, alleen ik geloof dat mijn oplossing daar niet zo ligt. Ik hecht al jaren niet zo aan luxe, al vijf jaar geen tv, doe regelmatig een rondje door m'n huis om te zien waar ik spullen kan minderen. Verder is er een groep reacties die gaan over 'laat je huis voor je werken, verhuur, onderhuur'. Mooi nieuw inzicht vind ik, zo had ik er nog niet naar gekeken. En tot slot de groep die me meer prikkelt om te kijken naar mijzelf als persoon in deze situatie 'hoe komt het dat ik hier last van heb, accepteren, geduld hebben, kijk wat wel kan'. Uiteindelijk ging het daar het meest over geloof ik. Want hoe is het nu: de wens om van dat huis af te komen is er nog steeds, ik heb 'm alleen op de iets langere termijn geschoven omdat ik nog wat andere dingen te doen heb. De vraag kwam ook voort uit heel veel frustratie dat het me niet lukte een aantal zaken te veranderen op korte termijn. Ondertussen heb ik meer rust, en meer geduld en ontstaat er (natuurlijk) meer ruimte om er anders naar te kijken. Ik ben bijvoorbeeld erg gepakt door het idee van de Tiny Houses, dus daar ga ik me verder in verdiepen. Dank voor meedenken.

We vroegen Addy ook om een reactie uit te kiezen, die haar het meest aansprak of waar ze het meest aan heeft gehad.

De reactie die ik kies is die van Hanneke. Zij eindigt met 'ga hardlopen'. Dat ben ik niet gaan doen, maar ik eet gezonder dan een half jaar terug, ben 15 kilo lichter en sport meer (bootcamp sinds kort, ook een beetje hardlopen). Dus met dat advies zat Hanneke op een weg die me meer brengt dan wat ook. En ik moest daar ook gewoon om lachen!

Alle meedenkers weer bedankt voor alle tips, adviezen en omdenkers. Voor meer meedenkcasussen klik je hier. Zit je trouwens zelf met een probleem en ben je benieuwd hoe onze meedenkers daar tegenaan kijken? Mail ons dan gerust en we bekijken samen of jouw inzending geschikt is voor deze rubriek.

52 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
16-12-2015

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
A
Astrid
17-09-2015
Volgens jou is het probleem geld, vastzitten en het gevoel hebben niet meer los te komen.
Als we dit omdraaien zou je eigenlijk eens even los moeten laten. Laat je niet door angsten en onzekerheden leiden, morgen kan je leven opeens heel anders zijn. Niemand weet hoe zeker zijn toekomst is, de enige zekerheid in het leven is dat je een keer dood gaat.
Je zegt een tijd niks te willen doen, is je leven naast je werk volgepland? Heb je het idee geleefd te worden door de buitenwereld? De dagen dat je vrij bent kun je als echt vrij beleven als je niks plant en de dag gewoon laat gebeuren, geen huishoudelijke karweitjes, geen schuldgevoel, gewoon doen waar je behoefte aan hebt, uitslapen of even in de tuin/balkon een kopje thee drinken met een boek erbij. Geniet van de rust en laat je gedachten los, de oplossing komt sneller als je niet zoekt
K
Karin Henning
17-09-2015
Beste Addy,

Als ik je vraag zo eens lees, weet je het antwoord al lang: je wilt meer tijd, vrijheid en van het wurgende gevoel van je hypotheek af. Het vastdenken zit denk ik dus niet zozeer in het zoeken naar wat je wilt, maar in de manier waarop je dat kunt en wilt bereiken.

Wat kan het je brengen als je je blik verplaatst van de korte naar de lange termijn? De 'oh jee, lukt niet'-oplossingen die je nu hebt bedacht, laten je nog steeds leiden door geld. En dat is nu juist waar je van af wilt. Als je niets veranderd dan weet je dat je op de lange termijn niet happy wordt. Dat is een grote consequentie waarin je je geluk en vrijheid te weinig waarde toebedeeld. Wat is het ergste dat je kan overkomen als je op de korte termijn financiële hobbels accepteert en daarmee op de lange termijn wel geluk en vrijheid duurzaam bereikt?

Waarschijnlijk vraagt je behoefte aan een uitweg nu (financiële) offers en denk je je vast door geen offers te willen brengen. Welk offer weegt voor jou zwaarder: die je op de korte termijn financieel moet brengen of nooit je diepere behoefte kunnen bereiken?

Aan jou het antwoord...

Ik wens je veel succes en lef toe om een keuze te maken. Alleen jij weet wat echt goed voor je is en als jij daar achter kunt staan, is wat anderen of 'wat hoort en verstandig is' niet meer zo belangrijk. Het gaat om jou.

Warme groet,

Karin Henning
H
Hilde Epp
17-09-2015
Hallo Addy,

Schrijf alle oplossingen die door je hoofd dwarrelen op een rijtje neer.
Dan neem je per oplossing een blad papier en schrijf de oplossing bovenaan in het midden. Trek een streep van boven naar beneden in het midden van het blad. Links van de streep worden de voordelen opgeschreven en rechts de nadelen. Werk alle oplossingen zo door.

Als je daarmee klaar bent heb je een goed overzicht van je situatie en ben je veel klaarder in je hoofd. Misschien helpt je dat de juiste oplossing te vinden. Mij heeft zo een oefening al een paar keer geholpen.

Groetjes en veel succes,
Hilde
H
Anoniem
17-09-2015
Maak gebruik van de oplossingsgerichte methodiek. Stel jezelf een wondervraag.. Stel je wordt morgen wakker en er is een wonder gebeurd, je probleem is opgelost en je bent gelukkig. Hoe ziet je leven er dan uit, waaraan merk je dat er wat veranderd is. Wat is het eerste wat er anders is en wat jij anders doet, waaraan merken mensen om jou heen dat er wat is veranderd. Bedenk tot in detail wat er anders is. Kijk dan naar je leven hoe het nu is, zijn er al dingen of momenten in je huidige leven die lijken op het leven van na je wonder? Zoom daarop in en kijk of je die dingen of momenten kan uitbouwen door vaker toe te passen van wat werkt. Zo werk je langzaam toe naar je doel.
S
Sandra
17-09-2015
Denk even goed na waar je echt gelukkig van wordt. Een zelfgemaakte picknick inhet dichtstbijzijnde wandelpark kan ook echt geluk geven. Geluk en een fijn gevoel zit hem vaak in kleine dingen . En zorg dat je iets gaat doen waar jijzelf trots op bent.jij bent de enige die jezelf gelukkig kan maken.
Een zelf geknutseld schilderij bijvoorbeeld . Het hoeft niet altijd goud te zijn wat er blinkt .
Daar hoef je ook je huis niet voor te verkopen.genoeg tips bij de anderen die reageerden zou ik zeggen. Heel veel succes bij dit kruispunt in je leven.
M
Maaik
17-09-2015
hoi Addy,
In je verhaal lees ik alleen maar "ik".
Misschien moet je de mogelijkheden van "wij"
(In welke vorm dan ook) gaan bekijken.
Groet, Maaik
M
Marleen
17-09-2015
Misschien heb je hierviets aan:
https://youtu.be/GM4jtnR6pww
i
imke
17-09-2015
Is het huis "kostendekkend" te verhuren voor langere periode? dan heb je zelf iets meer ruimte om wat anders te proberen? is niet echt omgedacht, maar verder kom ik niet. succes
S
Sevil
17-09-2015
Heb je er al over nagedacht om af te gaan lossen? Daarmee laat je de kosten dalen en schep je voor jezelf meer ruimte. Het hangt natuurlijk helemaal van het soort hypotheek af dat je hebt. Hou eens een tijdje een kasboek bij en kijk waar je geld blijft. Soms zit het in kleine dingen (zoals een kop koffie op een terras, of wissel eens van winkel en check waar de aanbiedingen zijn van dingen die je nodig hebt) die je makkelijk achterwege kunt laten om wat geld over te houden. Stop dat in de hypotheek en elk jaar hou je iets meer geld over. Dan gaat aflossen ook steeds sneller en voor je het weet, hou je genoeg over minder te kunnen werken of om iets anders te gaan
zoeken. Ik wens je veel wijsheid toe met wat voor beslissing je ook neemt.
M
Marianne
17-09-2015
Hoi Addy, zoals het er nu uit ziet werk je voor je woning. Zou je je wo ING voor jou kunnen laten werken waardoor jij wat meer vrijheid kan nemen? Kun je een kamer verhuren bijvoorbeeld? Voor iemand om in te wonen of als opslag. Kan je je huisje aanbieden als fotostudio? Kan je je aansluiten bij een site als airbnb? Zodat je huisje wat meer voor zichzelf gaat zorgen en jij ruimte krijgt voor belangrijkere dingen
H
Hennie
17-09-2015
Ga in je vrije tijd die dingen doen waar je blij van wordt, zo ontdek je nieuwe mogelijkheden en leer je jezelf beter kennen. Vanuit enthousiasme komen er nieuwe dingen en nieuwe mensen op je pad. Geld is niet zaligmakend. Probeer meer gebruik te maken van ruilmogelijkheden die geen geld kosten, hierdoor kun je misschien op dingen besparen. Al verkoop je je huis ergens anders wonen kost ook geld. Gebruik je alle toeslagen waar je techt op hebt?