Boek ons
Denk mee

Zorgen over geld

16-12-2015

Tijd om deze meedenker af te sluiten. Addy had het gevoel dat ze zelf aan het vastdenken is en kon wel wat frisse perspectieven op haar probleem gebruiken. Jullie dachten weer met haar mee. Hieronder een samenvatting van de reacties en een terugblik van Addy.

Dit was het probleem waar Addy mee zat:

Vraagstuk is dat ik me gevangen voel tussen huis, werk en daarmee geld en niet goed zie hoe daaruit te komen. Ik heb een koop-appartement waar ik nu vijf jaar heel fijn woon maar waarvan ik steeds sterker voel dat ik er vanaf wil. Niet vanwege de plek, maar omdat de kosten die dit huis met zich meebrengt (hypotheek en andere vaste lasten) maken dat ik me in mijn keuze voor werk en andere activiteiten altijd zal moeten laten leiden door de vraag wat ik ga verdienen. Omdat ik hier alleen kan blijven wonen als ik minimaal het salaris heb wat ik nu krijg. En dat wil ik niet meer. Omdat ik meer ruimte wil hebben om ook onbetaald activiteiten te ondernemen, en omdat ik geloof dat het gezonder voor me is als ik minder kan werken. Het vraagstuk wordt actueler omdat ik van alle kanten merk dat het tijd wordt voor ander werk, andere bezigheden en niet precies weet wat ik wil. Ik zou eigenlijk een tijd niks willen doen om van daaruit te kijken wat er ontstaat. Maar dat kan niet omdat ik m'n inkomsten nodig heb (te weinig spaargeld om het wat langer mee vol te houden). Er schieten continue allerlei oplossingsrichtingen door m'n hoofd (geld lenen van m'n ouders, vaststellingsovereenkomst met m'n werkgever, huis verkopen) maar door allerlei redenen lijkt daar niet de 'uitweg' te zitten. Of ik kan het niet meer zien.

Kortom: ik weet niet zo goed hoe uit deze situatie te komen, en voel me ondertussen heel erg gevangen met als oorzaak geld, terwijl ik juist geld verdienen helemaal niet zo belangrijk vind. Blijf er over nadenken maar dat levert geen nieuwe wegen meer op. Dus wat andere perspectieven zijn heel erg welkom.

Frustratie

De vele reacties gingen alle kanten op, maar er waren een paar overeenkomsten in te vinden. Allereerst vroegen flink wat meedenkers zich af wat het probleem nu precies is. Logisch, want dat is de allereerste vraag die je jezelf moet stellen als je een probleem om wilt denken. Er kwamen veel verschillende dingen naar voren in het probleem van Addy, waardoor er gesuggereerd werd dat niet de praktische zaken het daadwerkelijke probleem zijn, maar de achterliggende frustraties. De onvrede van Addy over hoe haar leven op dit moment in elkaar steekt.

Maak een keuze

Ons viel ook op dat er meerdere mensen aanstuurden op het maken van een keuze. Daar kunnen we ons helemaal in vinden. Zolang je blijft twijfelen, de voor- en nadelen blijft afwegen en niets doet, ben je ja-maar gedrag aan het vertonen. Daar bereik je niets mee. Het maakt niet uit wat je kiest, maar neem een besluit. Zet je huis te koop of kies er bewust voor om dat nu niet te doen. Maar zodra je blijft hangen in 'ik zou mijn huis graag willen verkopen, maar...' zal de frustratie over de situatie ook blijven bestaan en is loslaten onmogelijk. Zeg ja. Of nee. Maar geen ja, maar.

Terugblik van Addy

We hebben uiteraard ook aan Addy gevraagd hoe zij haar meedenker ervaren heeft en of ze er iets aan heeft gehad.

Goh, wat een hoop reacties. Fijn dat zoveel mensen met me meedenken en omdenken. Een korte terugblik van mijn kant. Ik zie een paar lijnen in de reacties op mijn vraagstuk. Een deel van de suggesties gaat in de richting van 'soberder leven, tevreden zijn met minder, waardeer het kleine, enz'. Wat ik goed begrijp, alleen ik geloof dat mijn oplossing daar niet zo ligt. Ik hecht al jaren niet zo aan luxe, al vijf jaar geen tv, doe regelmatig een rondje door m'n huis om te zien waar ik spullen kan minderen. Verder is er een groep reacties die gaan over 'laat je huis voor je werken, verhuur, onderhuur'. Mooi nieuw inzicht vind ik, zo had ik er nog niet naar gekeken. En tot slot de groep die me meer prikkelt om te kijken naar mijzelf als persoon in deze situatie 'hoe komt het dat ik hier last van heb, accepteren, geduld hebben, kijk wat wel kan'. Uiteindelijk ging het daar het meest over geloof ik. Want hoe is het nu: de wens om van dat huis af te komen is er nog steeds, ik heb 'm alleen op de iets langere termijn geschoven omdat ik nog wat andere dingen te doen heb. De vraag kwam ook voort uit heel veel frustratie dat het me niet lukte een aantal zaken te veranderen op korte termijn. Ondertussen heb ik meer rust, en meer geduld en ontstaat er (natuurlijk) meer ruimte om er anders naar te kijken. Ik ben bijvoorbeeld erg gepakt door het idee van de Tiny Houses, dus daar ga ik me verder in verdiepen. Dank voor meedenken.

We vroegen Addy ook om een reactie uit te kiezen, die haar het meest aansprak of waar ze het meest aan heeft gehad.

De reactie die ik kies is die van Hanneke. Zij eindigt met 'ga hardlopen'. Dat ben ik niet gaan doen, maar ik eet gezonder dan een half jaar terug, ben 15 kilo lichter en sport meer (bootcamp sinds kort, ook een beetje hardlopen). Dus met dat advies zat Hanneke op een weg die me meer brengt dan wat ook. En ik moest daar ook gewoon om lachen!

Alle meedenkers weer bedankt voor alle tips, adviezen en omdenkers. Voor meer meedenkcasussen klik je hier. Zit je trouwens zelf met een probleem en ben je benieuwd hoe onze meedenkers daar tegenaan kijken? Mail ons dan gerust en we bekijken samen of jouw inzending geschikt is voor deze rubriek.

52 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
16-12-2015

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
A
Aaltje
03-12-2015
Hoi Addy,
Wat is het voordeel van het feit dat je nu even niet zoveel geld hebt? Heb je je bestedingspatroon aangepast? Waar is dat handig voor? Hoe kun je die ruimte (niet zoveel nodig hebben) gebruiken om je doelen te bereiken?
Zijn je doelen wel je doelen? zijn ze uit je hart geboren? Of uit angst?
Hoe kun jij je weer blij zijn met alles wat je hebt en van daaruit weer keuzes uit je hart maken?
Weet je, ik heb de waarheid niet in pacht, maar jij hebt heel veel geluk in je eigen handen
H
Helga
26-11-2015
Addy, geld is wel belangrijk voor je anders zou je al uit je ' zorg' kunnen zijn..... Stel jezelf de vraag wat het is dat je werkelijk tegenhoud om een nieuwe uitdaging in je leven aan te gaan dan te blijven hangen in schijnzekerheid.....
J
Jaap Koole
18-11-2015
Je zegt dat je geld verdíenen niet zo belangrijk vind. Het vastdenken bestaat uit het feit dat je geld úitgeven net even belangrijker vindt. En als je dan verdienen niet zo belangrijk vind, dan kom je vanzelf vast te zitten. Waar je nu bent dus.
Er zijn twee mogelijke oplossingen (niet méér nee)

1. Meer gaan verdienen.
Andere baan zoeken? met je baas praten? Een baan of activiteiten erbij? Een kamer of je auto verhuren? Een plan voor op-scholing? of bijscholing? Leren onderhandelen met je baas? met een nieuwe baas? Je eigen kracht en voordelen leren zien en verbaal uit te drukken?

2. Minder gaan uitgeven.
Kleiner wonen? Goedkoper wonen? (In oost-groningen is het prachtig en heel goedkoop) Minder vakanties of minder ver? Minder je vrienden van drank voorzien? Geen AH maar budgetzaken voor inkoop van boodschappen? Aanbiedingen leren gebruiken.

De ultieme test is de balans tussen inkomsten en uitgaven. Er zijn mensen die drie keer zoveel als jij verdienen en zich enorm arm en bedrukt voelen. En andersom.
Is je arm voelen dan een keuze? .......... een vraag om eens fijn op te kauwen.....
K
Karin
22-10-2015
Hoi Addy, uit je verhaal lees ik dat je vijf jaar geleden verliefd bent geworden op je huis (je woont er fijn, goede plek). Probeer die verliefdheid weer te vinden. Zorg dat je huis een ontspan plek wordt na een dag hard werken. Maak van je huis een rustplek, ontspan plek (nodig vrienden uit om te komen eten, of laat ieder een gerecht maken en meenemen.), of zorg er voor dat jouw huis juist de plek is waar je een nieuwe hobby kunt uitvoeren (in de avonduren/het weekend?). Misschien heeft je huis een kleine metamorfose nodig, waardoor je er weer super trots op wordt.
Probeer je gevangenis (je huis) als instrument te gebruiken voor hetgeen wat jij nodig hebt om je vrij te voelen.
G
Gineke
09-10-2015
beste Addy,

Volgens mij heb je helemaal geen probleem. Nouja, geen groot probleem in ieder geval. Volgens mij is je grootste probleem dat je er spijt van hebt dat je een huis gekocht hebt omdat je het nu te duur vindt. Je hebt je contractueel vastgelegd en nu wil je meer vrijheid dan waarvoor je toen getekend hebt.

Ik denk dat je jezelf heel erg gelukkig moet prijzen. Je hebt een mooi dak boven je hoofd, een baan die het kan financieren, de avonden en de weekeinden vrij te besteden plus zeker vier weken vakantie op een jaar.

Je draagt nu de consequentie van een beslissing uit het verleden, en als we geluk hebben, moeten we dat allemaal. Als we pech hebben, komen we terecht in nare situaties die we niet zelf veroorzaakt hebben.

Ga de dingen die je wil doen, doen in de vrije tijd die je nu hebt. En mocht er zich een mooie kans voordoen om je situatie nóg beter te maken dan hij al is, kan je die natuurlijk altijd met beide handen aangrijpen. Maar ben vooralsnog blij met alles dat je nu al hebt.
A
An
05-10-2015
Als je geld en je huis én je werk de problemen zijn? Dan kun je daar vast ook de oplossing vinden. Kun je misschien e.e.a combineren? Je kunt ook je huis voor je laten werken, geld laten verdienen. Bed en breakfast, kamerverhuur vakantieverhuur. Of een ruimte als praktijkruimte inrichten en verhuren. Of je huis helemaal verhuren. Dan betaalt het zichzelf. En kun je zelf ergens anders goedkoper wonen. Succes!
A
Anneke
05-10-2015
Als je geld en je huis én je werk de problemen zijn? Dan kun je daar vast ook de oplossing vinden. Kun je misschien e.e.a combineren? Je kunt ook je huis voor je laten werken, geld laten verdienen. Bed en breakfast, kamerverhuur vakantieverhuur. Of een ruimte als praktijkruimte inrichten en verhuren. Of je huis helemaal verhuren. Dan betaalt het zichzelf. En kun je zelf ergens anders goedkoper wonen. Succes!
O
Origanum
04-10-2015
Hoi Addy!
Ik krijg het idee dat je nu een beetje 'zwemt' Het kan nog alle kanten op. Wellicht kan je eea praktisch oppakken door kritisch naar je uitgavenpatroon te kijken? Vergelijk jezelf eens met iemand die écht onder minimumniveau moet leven. Kan jij besparen door een andere energieleverancier te nemen? Ander internet? Heb je de tv en aansluiting écht nog nodig als je je leven met andere activiteiten inricht? Hoeveel 'verdwijnt' er ongemerkt door te pinnen? (dat weet je als je een vast bedrag bij de automaat opneemt en niet meer pint) Heb je die nieuwe schoenen echt nodig? etc. Zo krijg je vat op jezelf. en dat geeft een beetje duidelijkheid. Van daaruit kan je altijd nog verder beslissen wat te doen (of laten ;) ) En ruim eens goed op. Dat maakt per direct al gelukkig (zoek op minimalistisch leven - leven met genoeg spullen e.d.) Ik weet je hele situatie natuurlijk niet, maar wellicht kan je er voor jezelf iets uithalen (al dan niet letterlijk). Succes!
Appartement onderverhuren en enkele maanden lowbudget backpacken tijdens je (onbetaalde) studieverlof is natuurlijk ook een mogelijkheid, hoewel wat rigoureus. ;)
F
Frederic Van de Calseyde
04-10-2015
Gewoon jezelf ontslaan. Uit je baan, uit je (huidige) gedachtes, uit je huis en uit je baan, want als je blijft doen wat je altijd al deed zul je steeds minder krijgen van hetgeen je altijd al had.
k
kaatje
03-10-2015
"Wie geen enkel risico neemt, zet alles op het spel" Oftewel luister naar je gevoel , soms moet je een risico nemen met dingen om te kunnen bereiken wat je uiteindelijk wil