zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons
Denk mee

Treuzelen

24-08-2015
Meedenker Treuzelen Kleiner

Wauw, wat een hoop reacties zijn er binnen gekomen op de vraag van Brenda. Zij mailde ons een tijdje geleden over haar ‘treuzelaar’ en de onhandige consequenties daarvan. Fantastisch dat er zo wordt meegedacht. Tijd om deze meedenker af te ronden.

Dit was Brenda's probleem:

Mijn zoon van 7 wil zich wel aankleden ,maar treuzelt zo verschrikkelijk. Hij staat minuten lang te douchen zonder zich echt te wassen, blijft vervolgens staan en doet de douche niet uit. Gaat zich uiteindelijk (nadat ik het meerdere keren gezegd heb) toch afdrogen, treuzelt dan weer met aankleden (gaat bijvoorbeeld spelen of naar buiten kijken). Om vervolgens weer haastig te moeten eten. Ik heb al geprobeerd er een wedstrijd van te maken, dat werkt een paar keer maar daarna is de lol er wel af. Ik heb ook al een beloning gegeven: dat als er tijd over is hij nog op de iPad mag of even tv-kijken. Dat is pas echt een drama, want daar wil hij vervolgens niet mee stoppen en dan moet ik daar weer iets voor verzinnen. Ik hoop dat jullie tips hebben.

Er kwamen veel tips binnen over hoe je over het algemeen het beste met (kinderen met) ADHD om kunt gaan. Deze tips zijn natuurlijk erg nuttig want van daaruit kun je beoordelen wat het kind nodig heeft. Ook kregen we een heleboel hele goede reacties met echte omdenkers.

Omgaan met ADHD

In de reacties werden een aantal tips gegeven over hoe je met ADHD om moet gaan bij kinderen. Zo werd genoemd dat het belangrijk is de kinderen structuur te bieden. Voorbeelden hiervan waren het ophangen van pictogrammen in de douche van alle taken die je 's ochtends moet doen, je kind precies vertellen wat er van hem verwacht wordt en hoeveel tijd hiervoor staat of taken verplaatsen naar de vorige avond zodat er meer tijd overblijft en er meer ruimte is om te treuzelen.

Wat is het probleem?

Daarnaast vroegen de meedenkers zich vaak af wat nou de kern van het probleem was. Het kind treuzelt, is dat erg? Wat gebeurt er als het kind treuzelt? Moeten we het eigenlijk wel treuzelen noemen? Wordt dit probleem opgelost door te hameren op het feit dat het kind treuzelt of kan er beter ergens anders op gefocust worden? Of kan het treuzelen ook op een andere manier benaderd worden of juist dienen voor iets positiefs?

Mogelijkheden

In lijn van het omdenken werden een heleboel goede mogelijkheden genoemd. Allereerst vonden veel meedenkers dat het woord treuzelen een negatieve lading heeft. Vaak werd juist de positieve kant van het treuzelen belicht: dankzij haar treuzelaar zou Brenda haar eigen leven eens lekker kunnen onthaasten. ‘’Relax lekker mee met je kind’’ en ‘’geniet van het treuzelen en de tijd die jullie samen hebben’’, werden vaak als tip gegeven. Haar kind geniet van de dingen die hij doet en leeft in het nu. Dat zou ze volgens onze meedenkers zelf ook eens kunnen proberen.

Verder stelden een aantal meedenkers dat Brenda misschien kon proberen haar zoontje de verantwoordelijkheid te geven. Dit houdt dus in dat ze met hem gaat meebewegen en dus lekker ‘mee-treuzelt’. Alles lekker rustig aan of juist nóg meer te treuzelen dan je kind.

Reactie Brenda

Uiteraard hebben we ook aan Brenda gevraagd of ze iets aan het meedenken gehad heeft en hoe het nu met haar treuzelaar is. Ze mailde ons het volgende:

Na het lezen van alle reacties kwam ik tot de conclusie dat ik gewoon eerder op moet staan, hem de tijd moet geven en hem positief moet stimuleren. Hij is inderdaad pas 8 en niet al 8. Ik heb mij dus een vriendelijkere manier van benaderen aangemeten en dat maakt het vooral veel gezelliger. Ik was bang dat hij het dan nooit leert, maar dat zal wel meevallen. En trouwens: hij kan rustig zijn hele leven treuzelen, mits hij er op tijd mee begint!

De ochtenden gaan hier steeds minder gepaard met gemopper en geschreeuw. We zitten gezellig aan tafel en ik zeg ruim van te voren "doe je schoenen aan", dan heeft hij nog tijd om het nog drie keer van mij te horen. Ook het wedstrijdje treuzelen heb ik al eens geprobeerd. Dat lukte maar 30 seconden ofzo en toen ging hij automatisch sneller aankleden!

Alle meedenkers weer bedankt voor de bijdrage. Heb je zin in meer meedenkers? Zeer binnenkort vind je op onze website weer een paar kersverse problemen. Alle lopende casussen vind je hier. Schroom je ook vooral niet om je eigen meedenkverhaal in te sturen.

Noot van de redactie: de jongen op de foto is niet de zoon van Brenda, maar een mooie stockfoto van een dromerige jongen.

24-08-2015
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden