Boek ons
Denk mee

Treuzelen

24-08-2015

Wauw, wat een hoop reacties zijn er binnen gekomen op de vraag van Brenda. Zij mailde ons een tijdje geleden over haar ‘treuzelaar’ en de onhandige consequenties daarvan. Fantastisch dat er zo wordt meegedacht. Tijd om deze meedenker af te ronden.

Dit was Brenda's probleem:

Mijn zoon van 7 wil zich wel aankleden ,maar treuzelt zo verschrikkelijk. Hij staat minuten lang te douchen zonder zich echt te wassen, blijft vervolgens staan en doet de douche niet uit. Gaat zich uiteindelijk (nadat ik het meerdere keren gezegd heb) toch afdrogen, treuzelt dan weer met aankleden (gaat bijvoorbeeld spelen of naar buiten kijken). Om vervolgens weer haastig te moeten eten. Ik heb al geprobeerd er een wedstrijd van te maken, dat werkt een paar keer maar daarna is de lol er wel af. Ik heb ook al een beloning gegeven: dat als er tijd over is hij nog op de iPad mag of even tv-kijken. Dat is pas echt een drama, want daar wil hij vervolgens niet mee stoppen en dan moet ik daar weer iets voor verzinnen. Ik hoop dat jullie tips hebben.

Er kwamen veel tips binnen over hoe je over het algemeen het beste met (kinderen met) ADHD om kunt gaan. Deze tips zijn natuurlijk erg nuttig want van daaruit kun je beoordelen wat het kind nodig heeft. Ook kregen we een heleboel hele goede reacties met echte omdenkers.

Omgaan met ADHD

In de reacties werden een aantal tips gegeven over hoe je met ADHD om moet gaan bij kinderen. Zo werd genoemd dat het belangrijk is de kinderen structuur te bieden. Voorbeelden hiervan waren het ophangen van pictogrammen in de douche van alle taken die je 's ochtends moet doen, je kind precies vertellen wat er van hem verwacht wordt en hoeveel tijd hiervoor staat of taken verplaatsen naar de vorige avond zodat er meer tijd overblijft en er meer ruimte is om te treuzelen.

Wat is het probleem?

Daarnaast vroegen de meedenkers zich vaak af wat nou de kern van het probleem was. Het kind treuzelt, is dat erg? Wat gebeurt er als het kind treuzelt? Moeten we het eigenlijk wel treuzelen noemen? Wordt dit probleem opgelost door te hameren op het feit dat het kind treuzelt of kan er beter ergens anders op gefocust worden? Of kan het treuzelen ook op een andere manier benaderd worden of juist dienen voor iets positiefs?

Mogelijkheden

In lijn van het omdenken werden een heleboel goede mogelijkheden genoemd. Allereerst vonden veel meedenkers dat het woord treuzelen een negatieve lading heeft. Vaak werd juist de positieve kant van het treuzelen belicht: dankzij haar treuzelaar zou Brenda haar eigen leven eens lekker kunnen onthaasten. ‘’Relax lekker mee met je kind’’ en ‘’geniet van het treuzelen en de tijd die jullie samen hebben’’, werden vaak als tip gegeven. Haar kind geniet van de dingen die hij doet en leeft in het nu. Dat zou ze volgens onze meedenkers zelf ook eens kunnen proberen.

Verder stelden een aantal meedenkers dat Brenda misschien kon proberen haar zoontje de verantwoordelijkheid te geven. Dit houdt dus in dat ze met hem gaat meebewegen en dus lekker ‘mee-treuzelt’. Alles lekker rustig aan of juist nóg meer te treuzelen dan je kind.

Reactie Brenda

Uiteraard hebben we ook aan Brenda gevraagd of ze iets aan het meedenken gehad heeft en hoe het nu met haar treuzelaar is. Ze mailde ons het volgende:

Na het lezen van alle reacties kwam ik tot de conclusie dat ik gewoon eerder op moet staan, hem de tijd moet geven en hem positief moet stimuleren. Hij is inderdaad pas 8 en niet al 8. Ik heb mij dus een vriendelijkere manier van benaderen aangemeten en dat maakt het vooral veel gezelliger. Ik was bang dat hij het dan nooit leert, maar dat zal wel meevallen. En trouwens: hij kan rustig zijn hele leven treuzelen, mits hij er op tijd mee begint!

De ochtenden gaan hier steeds minder gepaard met gemopper en geschreeuw. We zitten gezellig aan tafel en ik zeg ruim van te voren "doe je schoenen aan", dan heeft hij nog tijd om het nog drie keer van mij te horen. Ook het wedstrijdje treuzelen heb ik al eens geprobeerd. Dat lukte maar 30 seconden ofzo en toen ging hij automatisch sneller aankleden!

Alle meedenkers weer bedankt voor de bijdrage. Heb je zin in meer meedenkers? Zeer binnenkort vind je op onze website weer een paar kersverse problemen. Alle lopende casussen vind je hier. Schroom je ook vooral niet om je eigen meedenkverhaal in te sturen.

Noot van de redactie: de jongen op de foto is niet de zoon van Brenda, maar een mooie stockfoto van een dromerige jongen.

103 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
24-08-2015

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
M
Maaike
25-08-2015
Wij doen alles op muziek.
Liedjes duren ongeveer 3 minuten
Bij elk liedje hoort een nieuwe activiteit
Bijvoorbeeld douchen: liedje 1 -> uitkleden, liedje 2 -> lekker onder de douche staan, liedje 3-> wassen, liedje 4 -> enz.
Van kookwekkers werden mijn kinderen zenuwachtig en dit werkt erg goed en je word er vrolijk van
L
Lieve
25-08-2015
fijn dat iemand met ADHD kan treuzelen. Het is lekker rustig aan doen, er even niet hoeven bij te zijn. Nog niet opgeslorpt te worden door onze drukte, ...
Het is vooral treuzelen in onze ogen.
Ik ga zelf weg uit de ruimte als er getreuzeld wordt om dit te laten zijn. Zo voorkom ik dat ik mijn gejaagdheid overzet op mijn kinderen. Ik stuur mijn zoon goed op tijd onder de douche zodat hij mag treuzelen.
L
Vera-Linde van Hese
25-08-2015
Helemaal mee eens. Als je voor alles een kwartier extra neemt, heb je alle tijd!! Goeie
G
Gwenda
25-08-2015
Jij noemt het treuzelen, maar je zoon vindt waarschijnlijk dat de wereld moet onthaasten. Ik herken het wel van mijn eigen kinderen. Ik laat ze savonds douchen. En gun ze dan alle tijd om lekker bij me te zijn, en van alles te delen en te vertellen.
M
Maaike
25-08-2015
Onze zoon (bijna 7) treuzelde ook 's morgens bij het aankleden. Verschillende dingen geprobeerd, maar niks werkte langdurig. Tot het moment dat ik vond dat hij ook zelf verantwoordelijk was om op tijd op school te komen (toen was hij net zes). Ik vertelde hem dat ik het vervelend vond dat ik me liep te haasten om ervoor te zorgen dat hij op tijd kwam (hij heeft ook een jonger broertje die toen nog niet zelfstandig en vaardig genoeg was om alles zelf te doen), terwijl hij zo treuzelde. Ik legde hem uit dat hij ook zelf verantwoordelijk is om op tijd op school te komen. Dat werkte goed. Ik heb hem er slechts één week aan hoeven helpen herinneren. Het werkt nu al bijna een jaar. Ik hoef hem nog nauwelijks aan de tijd te helpen herinneren. Douchen doet hij overigens altijd 's avonds, zodat we 's morgens wat meer tijd hebben. (Overigens geen zoon met adhd, wel snel afgeleid door vanalles om hem heen. Kan ineens gaan spelen met iets dat hij tegenkomt, zijn broertje helpen als hij ziet dat het niet lukt en vervolgens vergeten wat hij ook alweer aan hrt doen was/ ging doen). Hopelijk helpt dit bij jouw zoon ook (of één van de andere tips natuurlijk). Succes ermee!
R
Ruud
25-08-2015
Ik zou als eerste het woord 'treuzelen' afschaffen. Hier zit zo'n negatieve lading achter. Hij neemt gewoon de tijd. Anderen schreven al eerder opstaan, dan is er meer tijd om te nemen, of als je echt sneller wilt zou het tijdsbewaker concept kunnen helpen. En noem het geen treuzelen!
A
Anoniem
25-08-2015
Weet je nog? Toen ie 3 weken oud was en jou eiste voor drinken en knuffelen en verschonen. Hoe jij geregeerd werd door zijn ritme? En misschien kon genieten van de tijd samen? Hoe lastig het was dat het consultatieburo maar niet begreep hoeveel moeite het kost om op tijd daar te zijn met een onwillige maar oh zo speelse actieve peuter ? Want zo horen peters te zijn?
En nu, op de basisschool, wil je dat hij geregeerd wordt door jouw ritme en dat van de wereld? Tijd is belangrijk? Belangrijker dan jezelf? En speels gedrag mag niet meer want hij is 7? Oh jee, ook nog adhd!

Misschien eerst zorgen voor jezelf. Dat jij jouw dingen al hebt gedaan in de ochtend zodat je hem kunt helpen om gefocust de ochtend door te komen in zijn tempo met als doel op tijd op school te zijn.
hoe gestructureerd ben je zelf?
Hoeveel tijd heeft hij nog om te genieten van uit het raam staren? Valt er veel te frunikken tijdens andere taken? Mag het ochtendritueel een half uur langer duren? Kun je en wil je eerder opstaan? Waar liggen jouw afleiders in de ochtend (radio/tv/krant/phone)? Is zijn adhd ook niet een mooi excuus voor jouw gebrek aan structuur?

Structuur aanbrengen is rituelen creeren. Vaste plekken, vaste volgordes, en plaatjes maken. Een van de plaatjes laat afleiding zien. Eea is dus niet tijdgebonden, maar momentgebonden.
Het belangrijkste eerst. Eerst jezelf. Dan je kind. Eerst eten (en dromen). Dan douchen en aankleden. Daarna spelen/staren. Dan kun je het douchen nog bekorten en bij het afdrogen en aankleden helpen.
Afleiding voorkomen en weinig, heldere strenge regels: ontbijt aan een lege tafel. Op je stoel blijven als je eet.
Douchen mag niet langer duren dan 2 liedjes, las ik hieronder. Briljant!
Afdrogen? Dat doe ik. Want het ritueel moet zijn van boven naar beneden en als ze het zelf willen doen... dan blijf ik erbij. En dat kan alleen als er voldoende tijd is.
Kleed je aan in een kamer met de gordijnen gesloten. Kleed je aan op een matje waar binnen handbereik alleen kleren liggen en de visuele handleiding van wat eerst moet.
En tot slot is het wachttijd waarin gespeeld kan worden. Niet als tijd, maar als moment in het plaatjesschema en op een plekje. Dan zijn tablets en tv niet nodig.

Mijn 12 jarige zoon staat om 6.25 op om om 7.50 de deur uit te gaan. 'Want dan kan ik nog treuzelen. En als ik geluk heb, kan ik nog even keyboard spelen.' Inmiddels heeft hij vaak geluk.

ps kijk eens samen naar de film brammetje baas. Misschien snap je elkaar beter.
A
Jansje
26-08-2015
Een soort opsta bootcamp dus???
Fijn dat het voor jullie werkt, maar kun je dat ook vertellen met wat meer respect richting Brenda?
Die geeft zich bloot om op deze manier een oplossing te vinden die past binnen hun gezin. Beetje kort door de bocht om haar op deze manier aan te spreken..... jammer.
m
mathijs
25-08-2015
maak hem nederlands kampioen treuzelen, geef hem een echt diploma en maak er vooral een mooi verhaal bij!
het lukt je niet om dat dromerige getreuzel t voorkomen, los van enkele praktisch zaken (zoals 's avonds douchen e.d.)
treuzelen is nog niet willen wat moet, dus ben je het meest gebaat bij mag!
het is namelijk niet zijn probleem maar het jouwe .....
m
Elin
08-09-2015
ik weet niet of ik treuzelen hetzelfde vind als nog niet willen wat moet. Wie bepaalt eigenlijk hoe lang een activiteit mag duren in de wereld?! Mensen hebben nu eenmaal ieder een eigen tempo van dingen doen, dat staat niet altijd in directe verhouding met hoe graag je iets wil. Ken je het verhaal van de haas en de schildpad? Beiden wilden net zo graag winnen hoor ;-)
A
Anoniem
25-08-2015
Mijn zoon kan dat ook: alles langzaam doen en afgeleid zijn. Frustrerend voor moeders en een mopperende start van de dag voor beiden. Totdat wij dat treuzelen anders gingen benoemen. Wij zeggen al een tijdje dat hij geniet van de dingen die hij doet. Dat is minder negatief, ook voor jezelf. We mopperen nu alleen maar over het gebrek aan focus. Want als je wilg genieten van alles wat je doet, dan kost dat tijd en iedere verstoring gaat ten koste van genieten. Hele stomme klusjes kun je dan ook snel doen,want daar hoef je niet van te genieten.
Genieten van kleren aantrekken, dan alleen kleren aantrekken. Genieten van uit het raam kijken... het hoort er allemaal bij.
Mama kan dat begrenzen. Ga eens in gesprek. Ik geniet ook van douchen. Dat warme water. Alleen zijn in de badkamer. Hoe wil je dat we dat stoppen? Met mopperen? Of gewoon met een mededeling waarop hij dan reageert. Kleren aantrekken? Leuk of stom? Leuk klusje. Dan focus. Daarna staren of frunikken. Door te laten zien dat als hij oefent in focussen, er tijd is voor genieten van staren, van spelen, frunikken. Zo plan je zijn niksdoetijd in in jouw schema en leer je hem dat sommige klusjes moeten en dus ook snel kunnen.
A
Tien
25-08-2015
Misschien heb je er iets aan: bij onze dochter was het over toen ze naar groep 3 ging. Ze verheugde zich daar zó enorm op, dat ze uit zichzelf opstond en zich snel aankleedde. De eerste dag waren we zelfs een kwartier te vroeg op school. Zelf op tijd opstaan scheelt ook....
H
Harry
25-08-2015
Brenda, jouw zoon is wie hij is. Laat hem zijn wie hij is.
Als jij zenuwachtig of geirriteerd raakt van zijn getreuzel en gepeins dan voelt hij dat en dat is jammer. Laat hem toch en accepteer dat hij een ander tempo heeft. Een ander individu is dan jij bent.
Het is heel moeilijk maar het is het waard. Hij is het waard.
Er is over dit onderwerp een Nederlandse film.
"Brammetje Baas". Jij hebt een Brammetje Baas.
Groet en succes, Harry
P
Pauwer Ranger
25-08-2015
Ik wil graag vertellen hoe het bij mij werkt. Wellicht geeft dat een inzicht? Ik heb zelf ADHD en heb na 43 jaren de ervaring dat langzaam de dag in glijden heel goed is voor de gemoedstoestand van de hele dag. Als ik te veel gepusht word 's ochtends, dan blijft dit de hele dag nazinderen. Het 'treuzelen' zoals Brenda het noemt, is eigenlijk op mijn eigen tempo de dag beginnen. Dat is van groot belang. Als ik gepusht word, of het te snel gaat, dan ga ik bijna automatisch in de vertraging. Ik block dan als het ware alle adviezen, alle commando's, omdat het anders te druk wordt in mijn hoofd. Als ik het namelijk niet block, dan begin ik de dag in een 'hypermodus', waardoor ik tegen de middag al opgebrand ben.
Elke ochtend dezelfde structuur is voor mij van belang; Heel rustig zèlf wakker kunnen worden. Liefst niet praten, tot ik er zelf voor kies. Die douche (voor mij is het een bad) zorgt ervoor om rustig op gang te komen. Ongeveer twintig minuten in bad en daarna schiet ik rustig in gang. Daarna gaat alles bijna vanzelf. Ik verdeel op die manier mijn energie beter over de hele dag.
Ik zou samen met je zoon zoeken naar een structuur waar hij zich goed bij voelt. Met een duidelijk begin en een einde. De liedjes zijn een goed idee, maar voor mij zou het niet werken, omdat me dat te veel impulsen van buiten af geeft. Maar iedereen is anders. Misschien kan klassieke muziek wel?
Als je de nieuwe routine wilt oefenen, dan zou ik dat op een ANDER tijdstip dan 's ochtends doen. Je zou het bijvoorbeeld eerst een paar dagen 's avonds kunnen oefenen. Daarna doe je het een paar dagen 's avonds èn 's ochtends. En dan alleen nog maar 's ochtends. Op die manier leert hij het, zodat hij het op automatische piloot kan doen.

Heel veel plezier met de zoektocht voor jullie allebei!
P
Anoniem
09-10-2015
Mooi!