Boek ons
Denk mee

Treuzelen

24-08-2015

Wauw, wat een hoop reacties zijn er binnen gekomen op de vraag van Brenda. Zij mailde ons een tijdje geleden over haar ‘treuzelaar’ en de onhandige consequenties daarvan. Fantastisch dat er zo wordt meegedacht. Tijd om deze meedenker af te ronden.

Dit was Brenda's probleem:

Mijn zoon van 7 wil zich wel aankleden ,maar treuzelt zo verschrikkelijk. Hij staat minuten lang te douchen zonder zich echt te wassen, blijft vervolgens staan en doet de douche niet uit. Gaat zich uiteindelijk (nadat ik het meerdere keren gezegd heb) toch afdrogen, treuzelt dan weer met aankleden (gaat bijvoorbeeld spelen of naar buiten kijken). Om vervolgens weer haastig te moeten eten. Ik heb al geprobeerd er een wedstrijd van te maken, dat werkt een paar keer maar daarna is de lol er wel af. Ik heb ook al een beloning gegeven: dat als er tijd over is hij nog op de iPad mag of even tv-kijken. Dat is pas echt een drama, want daar wil hij vervolgens niet mee stoppen en dan moet ik daar weer iets voor verzinnen. Ik hoop dat jullie tips hebben.

Er kwamen veel tips binnen over hoe je over het algemeen het beste met (kinderen met) ADHD om kunt gaan. Deze tips zijn natuurlijk erg nuttig want van daaruit kun je beoordelen wat het kind nodig heeft. Ook kregen we een heleboel hele goede reacties met echte omdenkers.

Omgaan met ADHD

In de reacties werden een aantal tips gegeven over hoe je met ADHD om moet gaan bij kinderen. Zo werd genoemd dat het belangrijk is de kinderen structuur te bieden. Voorbeelden hiervan waren het ophangen van pictogrammen in de douche van alle taken die je 's ochtends moet doen, je kind precies vertellen wat er van hem verwacht wordt en hoeveel tijd hiervoor staat of taken verplaatsen naar de vorige avond zodat er meer tijd overblijft en er meer ruimte is om te treuzelen.

Wat is het probleem?

Daarnaast vroegen de meedenkers zich vaak af wat nou de kern van het probleem was. Het kind treuzelt, is dat erg? Wat gebeurt er als het kind treuzelt? Moeten we het eigenlijk wel treuzelen noemen? Wordt dit probleem opgelost door te hameren op het feit dat het kind treuzelt of kan er beter ergens anders op gefocust worden? Of kan het treuzelen ook op een andere manier benaderd worden of juist dienen voor iets positiefs?

Mogelijkheden

In lijn van het omdenken werden een heleboel goede mogelijkheden genoemd. Allereerst vonden veel meedenkers dat het woord treuzelen een negatieve lading heeft. Vaak werd juist de positieve kant van het treuzelen belicht: dankzij haar treuzelaar zou Brenda haar eigen leven eens lekker kunnen onthaasten. ‘’Relax lekker mee met je kind’’ en ‘’geniet van het treuzelen en de tijd die jullie samen hebben’’, werden vaak als tip gegeven. Haar kind geniet van de dingen die hij doet en leeft in het nu. Dat zou ze volgens onze meedenkers zelf ook eens kunnen proberen.

Verder stelden een aantal meedenkers dat Brenda misschien kon proberen haar zoontje de verantwoordelijkheid te geven. Dit houdt dus in dat ze met hem gaat meebewegen en dus lekker ‘mee-treuzelt’. Alles lekker rustig aan of juist nóg meer te treuzelen dan je kind.

Reactie Brenda

Uiteraard hebben we ook aan Brenda gevraagd of ze iets aan het meedenken gehad heeft en hoe het nu met haar treuzelaar is. Ze mailde ons het volgende:

Na het lezen van alle reacties kwam ik tot de conclusie dat ik gewoon eerder op moet staan, hem de tijd moet geven en hem positief moet stimuleren. Hij is inderdaad pas 8 en niet al 8. Ik heb mij dus een vriendelijkere manier van benaderen aangemeten en dat maakt het vooral veel gezelliger. Ik was bang dat hij het dan nooit leert, maar dat zal wel meevallen. En trouwens: hij kan rustig zijn hele leven treuzelen, mits hij er op tijd mee begint!

De ochtenden gaan hier steeds minder gepaard met gemopper en geschreeuw. We zitten gezellig aan tafel en ik zeg ruim van te voren "doe je schoenen aan", dan heeft hij nog tijd om het nog drie keer van mij te horen. Ook het wedstrijdje treuzelen heb ik al eens geprobeerd. Dat lukte maar 30 seconden ofzo en toen ging hij automatisch sneller aankleden!

Alle meedenkers weer bedankt voor de bijdrage. Heb je zin in meer meedenkers? Zeer binnenkort vind je op onze website weer een paar kersverse problemen. Alle lopende casussen vind je hier. Schroom je ook vooral niet om je eigen meedenkverhaal in te sturen.

Noot van de redactie: de jongen op de foto is niet de zoon van Brenda, maar een mooie stockfoto van een dromerige jongen.

103 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
24-08-2015

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
E
Emmy
29-08-2015
Misschien heeft hij die tijd voor zichzelf nodig en is het een idee om hem die tijd te geven door op een ander moment te douchen.Ook zou je met hem samen zijn kleding uit kunnen zoeken en dan bijvoorbeeld eerst een onderbroek,die eerst aan laten trekken,daarna het volgende uit laten kiezen en aan laten trekken en zo tot hij alles aan heeft.Misschien dan een complimentje geven over bijvoorbeeld wat hij heeft uitgekozen.En verder ook misschien in kleinere stapjes werken waar je hem bij betrekt.Zou het kunnen dat het voor hem te veel in 1 keer is?Gevoelsmatig?Hij moet in een beperkte tijd zoveel doen wat te veel zou kunnen zijn.Dus ik zou het aantal dingen die moeten bijv in de ochtend beperken en in stapjes doen.
z
zefanja vijftigschild
28-08-2015
Ik was ook zo'n treuzelkind. Ik ben er inmiddels overheen gegroeid. Wat voor mij heeft gewerkt, is een combinatie van hulp met plannen en de consequenties van je gedrag zelf dragen. Vragen als: hoe lang denk je dat dat gaat duren en hoe vroeg je dan moet beginnen zijn mij vaak gesteld. Er werden wel eisen gesteld aan wat ik moest doen, maar hoe laat ik daarmee begon en wanneer ik het deed, moest ik zelf uitzoeken. En natuurlijk steeds feedback. Deed je er zo lang over als je dacht dat je zou doen? Ben je dus op tijd begonnen? Hoe lang zou je erover willen doen? Ik kreeg dus meer verantwoordelijkheid.
Toen ik er last van kreeg dat ik er steeds zo lang over deed, kwamen pas de vragen waarop ik dan tijd kon besparen.

Ik was wel 11 ofzo toen mijn moeder en ik er wat aan gingen doen.

Is het wel zo erg als hij treuzelt? Ik heb er weinig last van gehad en pas toen ik er last van kreeg, had ik een reden om er wat aan te doen.

Veel plezier met vragen stellen?
C
Carmen
26-08-2015
Hoi Brenda,
Geef je zoon verantwoordelijkheid. Vraag hem wat hij denkt dat haalbaar voor hem is. Kan hij klokkijken, zeg hem dan dat je zeker weet dat hij de gestelde doelen binnen de tijd haalt en optijd klaar is voor het ontbijt. Jij spreekt daardoor je vertrouwen in hem uit, en hij voelt zich serieus genomen. Fit vertrouwen wil hij vast niet beschamen. Succes!
S
Sopdet
26-08-2015
Ik heb met dochterlief afgesproken dat ze mag douchen tot haar enkels onder water staan. Onze douche is wel in een bad, dus ik heb gemakkelijk spreken. Meestal blijf ik in de badkamer tot ze effectief gewassen is. Wanneer ik niks hoor achter het gordijn trek ik haar uit haar droomfase en vraag hoe ver ze zit. Eens ze gewassen is laat ik haar alleen en kom vijf minuten later terug. Meestal moet ik zelfs niet weggaan. Ze weet dat ik bij haar blijf wanneer ze direct de douche uit zet. Ze verkiest samen zijn boven lang onder de douche staan.
E
Even stil, wat staat er op de planning & spam je blog ⋆ Mama's Jungle
26-08-2015
… jij ook een kleine treuzelaar die niet onder de douche vandaan komt? De omdenkers reageren volop! Lees de vele tips n.a.v. dit “probleem” bij de blog …
L
Linda
26-08-2015
Probeer uit te vinden waarom hij treuzelt. Vaak zit hier een deel van de oplossing in.
Mijn zoon (ook ADHD) wilde graag nog even spelen in de ochtend. We staan om 7:00 uur op en om 7:30 uur start het ontbijt. Ik heb hem de regie gegeven om te kiezen, eerst spelen en dan aankleden of eerst aankleden en dan spelen. In het begin hield ik een vinger aan de pols en riep ik dat hij nog 15, 10 en 5 minuten had. Nu is dat niet meer nodig. Vaak kleed hij zich nu eerst aan en gaat hij dan spelen.
Douchen doen we ‘s avonds. Bij de 1e bel haren wassen, bij de 2e er uit. En omdat hij het zo lekker vindt om er lang onder te staan, mag dat zo nu en dan. En ook hier, eerst bleven we erbij, later kreeg hij steeds meer zelf de regie.
Bij ons was ook een probleem dat hij zijn gymspullen vergat mee te nemen. Lastig want daar kun je niet bij blijven. We hebben ingezet op: je moet 5 dingen in je tas doen. s’ Avonds de tas met hem uitpakken en “wat super, alles is mee” of “oeps, vergeten. hoe ging het dat je het vergat”. Boos worden heeft geen zin, hij doet het immers niet expres. Dit duurde overigens wel een half jaar voordat het een gewoonte van hem was om alles ook weer mee naar huis te nemen….
Voor mijn zoon is het erg belangrijk dat we aandacht hebben voor zijn wensen en dat hij zelf mag (mee) bepalen hoe de taken gaan. Ook het werken met pictogrammen werkt goed en met een klokje erbij hoef je steeds minder te sturen.
G
Gabri Diluru
26-08-2015
Ze maakt van haar probleem zijn probleem. Herkennen, accepteren en oplossen.
Probeer hierin een oplossing voor te vinden. Blijf proberen tot de juiste effect hebt gevonden.
G
Gabri Diluru
26-08-2015
En heeft de moeder bij zich zelf afgevraagd waarom zij treuzelen van haar kind lastig vindt? Als zij dit beter kan begrijpen kan zij dit uitleggen aan haar zoon. Zodat hij dit ook begrijpt. Het is kind met of zonder adhd.
G
Gabriel Diluru
26-08-2015
Heeft ze gevraagd waarom hij treuzelt?
En is treuzelen voor hem niet iets anders. Wat voor betekenis geef de moeder aan het woord treuzelen. Misschien denkt hij wel extra goed na.
Vanuit hier kun je het weer misschien beter begrijpen en tot andere manieren of oplossingen wat misschien beter werkt.
L
Lilian
26-08-2015
Wat een kanjer, die zoon van je, Brenda. Hij leert je onthaasten. ;)