Boek ons
Denk mee

Stadstuin

16-11-2014

Hajo mailde ons over een heel vervelende situatie. Hij is samen met zijn vrouw als vrijwilliger betrokken bij een stadstuin in Doetinchem, maar die is inmiddels gesloten vanwege vernielingen en overlast. Hij is zelf al tot de conclusie gekomen dat ze met hard optreden en meer verbieden niet opschieten. Maar wat dan wel? Kunnen we dit probleem omdenken? Die vraag stelden we aan jullie en ontvingen tientallen reacties.

We vroegen Hajo of hij iets aan jullie omdenkers heeft gehad en hoe het nu gesteld is met de stadstuin. Hij antwoordde ons het volgende:

Ik ben blij met de reacties. De meesten liggen in de lijn die ik zelf ook voor ogen heb. De reacties van Riemer en Jose zijn erg praktisch en haalbaar. De combinatie van openheid, uitnodigend karakter en met elkaar in gesprek gaan. Mensen het gevoel geven welkom te zijn.

Inmiddels gaat het een stuk beter in de tuin. De tuin is weer dagelijks open. Doordat het hek nu om 19 uur dicht gaat, is de overlast fors teruggelopen. De meeste overlast ontstond in de avond en schemering, als jongeren en zwervers met andere bedoelingen de tuin inkwamen. 

Ook is er intensief contact met de organisatie voor verslavingszorg en daklozen, en komt de wijkagent regelmatig buurten. Helaas is er nog wel eens een incident, maar dit krijgt gelukkig niet meer de volle aandacht. Het plezier en het genieten staat nu veel meer op de voorgrond.

Je ziet dat bij deze meedenker de focus waarschijnlijk verkeerd lag. Veel aandacht voor alles wat ongewenst was en daardoor raakte het plezier en genieten ondergesneeuwd. Zowel de reactie van Riemer als van Jose gaan uit van het benadrukken van het positieve. De strategie van het focussen: richt je op wat je wèl wilt in plaats van wat je niet wilt. Goed om te horen dat dit, samen met een concrete maatregel voor Hajo heeft geholpen.

Alle meedenkers bedankt voor de waardevolle reacties. Heb je zin in meer meedenkers? Alle lopende casussen vind je hier!

Bron foto: Theo Kock.

30 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
16-11-2014

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
I
Inge
16-11-2014
De opmerking van een gemeenteambtenaar bij een buurtoverleg een paar jaar geleden is me altijd bijgebleven (een moeder had last van oa haar eigen hangjongeren....):
"Deze jongeren wonen in deze wijk en mogen hier dus zijn."
Uiteraard is er gedrag wat niet kan. Daar kun je een stoplichtregeling voor afspreken. Bij groen gaat alles goed, oranje is een waarschuwing en bij rood ben je (tijdelijk) niet welkom.
En ga in gesprek, ook met de klagers!!!! Veel geklaag komt voort uit aannames.
Dat park is van iedereen dus graffiti hoort erbij maar je kunt wel met de spuiters afspreken waar en wat er op een muur kan komen.
Succes Doetinchem!
M
Marcia Veenstra
16-11-2014
Omdenken; Benoem 1 van de zwervers, hangjongeren of drugsgebruikers tot tuincoördinator. Zij krijgen de verantwoordelijkheid over deze plaats voor onderhoud. Gemeente voorziet hen in een vorm van subsidie om de stadstuin te verbeteren. Gezamenlijk maken zij zich nuttig, hun eigenwaarde gaat omhoog. En de buurt ziet er weer aantrekkelijk uit. Kortom, niet denken in problemen en vervelende mensen. Wanneer je iemand een taak geeft,een verantwoordelijkheid, gaan ze groeien. Succes!
J
Jose
16-11-2014
Verbieden helpt niet, nodig die hangjongeren en zwervers uit. Zet er een onderkomen neer en geef met vrijwilligers the en koffie op afgeproken tijden. Nodig de ongewenste gasten uit om gewenst te worden en verwelkom ze.
m
moeder
16-11-2014
met "hang jongeren " valt een boel te doen... Mijn ervaring is dat zo'n groep heel gezellig en verantwoordelijk is als je ze dat vertrouwen geeft... Praat met deze groep ("overlast bezorgers" ) en vraag hoe zij een prettig plekje zouden kunnen maken in het stadspark voor hen om gezellig bij elkaar te komen.. Zo wordt het hun plek en dan gaan ze die ook beschermen tegen ander ongewenst bezoek.
N
Nicolette
16-11-2014
Vooral niet streng toespreken. Wat niet mag is toch juist leuk?
Laat een super mooie graffetie tekening maken lees wel; natuur gericht.
Wat ik ook nog hieruit haal plaats vuilnisbakken. Die zijn er blijkbaar niet.
En anders inrichten.
Desnoods ''markeer'' je een gebied waar men mag hangen en doen wat ie wilt.
Of wel creëer een plek voor de jongeren.
R
Riemer
16-11-2014
Haal het hek weg. Stop met uitgaan van het negatieve (de vernielingen) maar ga koersen op het positieve: mensen de mogelijkheid geven om door het park te gaan.

Repressie werkt in de regel negatief.
In mijn woonplaats is bij een school, na jarenlang vandalisme, het hek verlaagd naar 80 cm en de jeugd mag gewoon op het plein chillen. Enige voorwaarde: rommel opruimen en geen vernielingen.
Dan worden de daders eigenaar van een plek en zullen ze ws. meer verantwoordelijk gedrag vertonen.
L
Lea
16-11-2014
Volgens mij is er al een idee wat zijn dienst heeft bewezen. Dan is de omdenk vraag: wat maakt dat anderen dit niet kunnen zien als oplossing.
Ik kijk naar een complex probleem door het groter te maken, zoals bij een knoop ontrafelen. Dan zie je systemen en een structuur, dit geeft inzicht en wordt het complexe probleem een logisch verhaal. En daar kun je invloed op uitoefenen.