Boek ons
Denk mee

Stadstuin

16-11-2014

Hajo mailde ons over een heel vervelende situatie. Hij is samen met zijn vrouw als vrijwilliger betrokken bij een stadstuin in Doetinchem, maar die is inmiddels gesloten vanwege vernielingen en overlast. Hij is zelf al tot de conclusie gekomen dat ze met hard optreden en meer verbieden niet opschieten. Maar wat dan wel? Kunnen we dit probleem omdenken? Die vraag stelden we aan jullie en ontvingen tientallen reacties.

We vroegen Hajo of hij iets aan jullie omdenkers heeft gehad en hoe het nu gesteld is met de stadstuin. Hij antwoordde ons het volgende:

Ik ben blij met de reacties. De meesten liggen in de lijn die ik zelf ook voor ogen heb. De reacties van Riemer en Jose zijn erg praktisch en haalbaar. De combinatie van openheid, uitnodigend karakter en met elkaar in gesprek gaan. Mensen het gevoel geven welkom te zijn.

Inmiddels gaat het een stuk beter in de tuin. De tuin is weer dagelijks open. Doordat het hek nu om 19 uur dicht gaat, is de overlast fors teruggelopen. De meeste overlast ontstond in de avond en schemering, als jongeren en zwervers met andere bedoelingen de tuin inkwamen. 

Ook is er intensief contact met de organisatie voor verslavingszorg en daklozen, en komt de wijkagent regelmatig buurten. Helaas is er nog wel eens een incident, maar dit krijgt gelukkig niet meer de volle aandacht. Het plezier en het genieten staat nu veel meer op de voorgrond.

Je ziet dat bij deze meedenker de focus waarschijnlijk verkeerd lag. Veel aandacht voor alles wat ongewenst was en daardoor raakte het plezier en genieten ondergesneeuwd. Zowel de reactie van Riemer als van Jose gaan uit van het benadrukken van het positieve. De strategie van het focussen: richt je op wat je wèl wilt in plaats van wat je niet wilt. Goed om te horen dat dit, samen met een concrete maatregel voor Hajo heeft geholpen.

Alle meedenkers bedankt voor de waardevolle reacties. Heb je zin in meer meedenkers? Alle lopende casussen vind je hier!

Bron foto: Theo Kock.

30 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
16-11-2014

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
O
Olivia
19-11-2014
Veel van de reacties lijken mij erg naief. Ik woon in Doetinchem, ken het prachtige parkje en kwam er ook wel eens met mijn kindjes. Tot ik op een paar plantenpotten "love ISIS" zag staan, in de tijd dat IS net bekend raakte, toen nog als ISIS. Een hakblok met een lekker scherpe bijl lijkt me geen goed idee...
Pal naast het parkje is een plein met allerlei hangplekken. Daar wordt overdag o.a. veel geskateboard. Jongeren kunnen daar de hele dag ongestoord rondhangen. Ze hoeven niet in het parkje te zijn.
Hajo, zijn de jongeren bekend bij jullie? Kunnen de ouders niet ingrijpen?
O
Paul Hufen
19-11-2014
Beste Olivia,

Dit is een misverstand ! Afgelopen is er in de tuin een workshop georganiseerd voor kinderen om zelf een eigen vogelhuisje te maken. De kinderen mochten hun naam op het vogelhuisje zetten om zo later hun eigen huisje terug te vinden.
Eén van de maaksters heette Isis.
Dit heeft dus niets van doen met IS of ISIS
H
Henry
18-11-2014
Uhhhm Waar waren al deze mensen voordat deze mooie tuin er was? Een stad verder of een straat, en dus in dezelfde wijk?
Kan het zijn dat als het gedrag en de inzichten veranderen van de overige gebruikers en zij deze mensen net zo aanspreken als jijzelf, dat ze dan minder "ongewenst" zijn? Misschien wordt dan "Een beetje bekend een beetje bemind". En komen er misschien vanzelf oplossingen voor de praktische problemen. Om te beginnen kun je dan eens kijken wat de ECHTE problemen zijn. (Op een bankje met een blikje cola wel ok, en met een blikje bier niet....?)
G
Geert Vlogman
18-11-2014
Pluk de stad! Bloemen zijn mooi, fruit is ook nog eens lekker. Maak er de lekkerste stadstuin van en start een kraampje met jam en appelsap. In de winter boerenkoolmaaltijd. Als gemeente daar niet aan wil bijdragen..! Ik woon in de buurt en heb nog wel frambozenstruiken over. geen hek dus, en de hangjongeren dienen als vogelverschrikkers voor al het lekkere fruit en groente en kunnen op alle slakken een beetje zout leggen;) succes!
J
Johan Derksen
17-11-2014
Jaren betrokken geweest bij vrijwilligersbeheer van een openbaar park. Leerles 1. Negeer negatieve elementen, Letterlijk: negeren, ze bestaan niet. Ruim de rotzooi die ze maken op terwijl ze er bij staan en blijf negeren. Leerles 2. Maak er wat leuks van en nodig iedereen uit om mee te doen. Hoe groter de groep, hoe moeilijker de negativo's het krijgen. Leerles 3. De trekkers uit 1. migreren soms wonderwel naar de trekkers uit 2.
c
clem
17-11-2014
Vraag de huidige gebruikers wat ze nodig hebben om zich nog beter thuis te voelen en probeer dat samen met ze te realiseren. Vraag ook eens waar ze zich ophielden voordat ze naar "jullie" stadstuin kwamen. waarom hebben ze "hun" vroegere plek verlaten? Wellicht vind je zo de antwoorden op jullie vragen....
c
Johan Derksen
17-11-2014
sorry, heb per ongeluk op de verkeerde plek gereageerd. reaktie hierboven mag weg.
c
Johan Derksen
17-11-2014
Jaren betrokken geweest bij vrijwilligersbeheer van een openbaar park. Leerles 1. Negeer negatieve elementen, Letterlijk: negeren, ze bestaan niet. Ruim de rotzooi die ze maken op terwijl ze er bij staan en blijf negeren. Leerles 2. Maak er wat leuks van en nodig iedereen uit om mee te doen. Hoe groter de groep, hoe moeilijker de negativo's het krijgen. Leerles 3. De trekkers uit 1. migreren soms wonderwel naar de trekkers uit 2.
N
Nienke
17-11-2014
Als ik de beschrijving zo lees, zijn het vooral mensen die zich vervelen die de overlast veroorzaken.

Misschien een idee om juist de verantwoordelijkheid voor de tuin te geven? De jongeren zijn verantwoordelijk voor het onderhoud, de verslaafden voor een koffie-hoek en de zwervers voor het toezicht. Geef iedereen een proeftijd, en kijk nadien of er een contract te regelen is - met een vrijwilligersvergoeding.
J
Jacqueline
16-11-2014
Behalve een ontmoetingsplek maken de betreffende personen ook vragen voor een wederdienst, bv helpen met onderhoud van de tuin.
A
Agatha
16-11-2014
Geef mensen die willen vernielen iets dat ze mogen vernielen. Snoeihout klein maken bijvoorbeeld. Zet een hakblok neer om te kloven. Met een scherpe bijl. Geef een stuk om om te spitten. Je hebt genieters en doeners.
H
Hans Dehing
16-11-2014
Zet er een container die aan één kant open is zodat de bezoekers onderdak hebben. Las een metalen tafel en wat metalen stoelen vast op de ondergrond, zodat ze die niet kunnen slopen. Serveer er idd desnoods koffie en koekjes op bepaalde tijden en zet er uiteraard afvalbakken neer. Die dan natuurlijk geleegd worden door de buurt.
J
Jan Kok
16-11-2014
Kies een of twee daklozen uit en geef ze permanent onderdak op het terrein. Maak ze verantwoordelijk voor onderhoud en bewaking. Hun functie bestaat uit het netjes houden van de tuin, het ontvangen van 'gasten', het verstrekken/verkopen van een kop koffie, warme soep, etc. Wellicht kan een tegenprestatie gevraagd worden door 'gasten' een handje te laten helpen bij diverse werkzaamheden. Dit alles met het achterliggende idee: maak mensen verantwoordelijk voor hun omgeving en elkaar.