Boek ons
Omge- dacht

Ouderbijdrage

18-05-2016

Het is tijd om de meedenker van Anke af te ronden. Anke is lerares op een basisschool waar ze een probleem hebben met de ouderbijdrage en de gevolgen van het feit dat die vaak niet meer betaald wordt. Wij vroegen jullie om een scenario te bedenken waarin het niet betalen van de ouderbijdrage de bedoeling is, zonder dat de kinderen daar de dupe van worden. Maar ook om ideeën om de ouderbijdrage toch binnen te halen.

Dit was het probleem waar Anke mee zat:

Ik ben lerares op een kleine basisschool in een wijk met laag opgeleide ouders waar de financiële situaties vaak ingewikkeld zijn. Juist deze kinderen krijgen van huis uit weinig excursies mee en cadeaus zijn ook niet altijd vanzelfsprekend. Wij als school vinden dit dus een belangrijk punt. Excursies en presentjes worden betaald uit de ouderbijdrage. Denk aan de schoolreis, cadeautjes met Sinterklaas, het afscheidsfeest van groep 8, sportdag, etc.
Nu hebben wij grote moeite om de ouderbijdrage binnen te halen. Weinig ouders betalen de (vrijwillige) bijdrage, waardoor we de activiteiten al enorm terug hebben moeten schroeven. De school heeft zelf geen geld om dit soort zaken te betalen, we kunnen het hoofd net zelf boven water houden.
Nu gaan we de kinderen voor wie geen bijdrage is betaald, niet meenemen op schoolreis. Dit doet pijn in ons hart, maar de betalende ouders wilden ook niet meer betalen omdat er geen schoolreis kwam (vanwege te weinig betaalde ouderbijdrage). Waarom zouden zij dan nog wel betalen? En voor de schoolreis apart laten betalen heeft waarschijnlijk tot gevolg dat er alleen nog daar voor betaald wordt.
Een school zonder activiteiten wil niemand. Hoe kun je aan de kinderen verantwoorden dat Sinterklaas dit jaar niet komt? Wat kunnen we doen om ervoor te zorgen dat de ouderbijdrage betaald gaat worden, zonder de kinderen de dupe te laten worden? Overigens wordt er voor de kinderen die niet op schoolreis gaan dit jaar, wel een superleuke dag op school georganiseerd. Zij hebben natuurlijk ook recht op een verwendag.
Overigens; sommige ouders kunnen bij Stichting Leergeld aankloppen voor een bijdrage. Dit is voor ons voldoende, ook al krijgen we dan niet het gehele bedrag. Hier maken helaas toch niet alle ouders gebruik van. Ik ben heel benieuwd naar jullie reacties!

Veel ideeën

Er werd enthousiast gereageerd op Ankes verhaal: ruim 150 reacties hier op de website en 125 comments op Facebook! In veel van de reacties wordt een oplossing voor het probleem gegeven. Er wordt bijvoorbeeld regelmatig geopperd om een stichting Vrienden van de school op te richten. Ook het bedrag opdelen in kleinere bedragen is veel genoemd, net als een meer persoonlijke benadering in brieven naar de ouders en een automatische incasso. Onder andere Ilse en Gio gaven Anke de tip om kinderen klusjes te laten doen en op deze manier het geld bij elkaar te sprokkelen. Dit kan de kinderen ook meer leren over geld, solidariteit en daagt de kinderen creatief uit.

Accepteren

Wij konden ons vooral vinden in reacties die het geld loslieten: dit is er namelijk niet. Accepteer dit en kom met nieuwe ideeën. Niet het zoveelste schoolreisje naar een duur pretpark, maar bijvoorbeeld een bezoek aan het werk van een van de ouders? Een hondenclub demonstraties laten geven? Zandkastelen bouwen of een spannende voetbalwedstrijd tussen groep 8 en het lerarenteam? Een nachtje slapen in de school? Meerdere mensen gaven aan dat hun meest memorabele klassenuitje van vroeger eigenlijk iets heel goedkoops was.

Opvallende reacties

Een heel creatieve reactie kwam van Janita: een omgekeerde ouderbijdrage. Geef aan het begin van het schooljaar alle ouders 25 euro en daag ze uit om dit bedrag te verdubbelen of te verviervoudigen voor de herfstvakantie. Stimuleer ondernemerschap bij zowel het kind als het gezin. Als er teveel geld opgehaald wordt, kan het gedoneerd worden aan een goed doel.

Of, zoals Iris tipte: stuur alle ouders een Hele Belangrijke Brief van de directeur. "Vanuit de overheid is bepaald dat de school verplicht is buitenschoolse uitjes en vieringen toe te voegen aan het lesrooster, welke bekostigd dienen te worden vanuit de ouderbijdrage. De school heeft echter een probleem: er is niet genoeg personeel om schoolreisjes te kunnen plannen, voorbereiden en uitvoeren. De school wil de discussie niet aan over welke vieringen wel of niet moeten worden gehouden en op welke manier. De school verzoekt ouders dus met klem de ouderbijdrage NIET te voldoen, omdat als in oktober niet genoeg ouderbijdrage is binnengekomen, de school alle buitenschoolse excursies en vieringen mag schrappen. Ouders die dan toch betaald hebben zullen het geld terug ontvangen." Stel dat dit zou kunnen... Wij zijn benieuwd naar het effect!

Reactie van Anke

Anke heeft ons laten weten dat ze samen met de directie van haar school gaat kijken welke van jullie wilde en creatieve ideeën ze in de praktijk kunnen brengen. Daarna hebben we helaas niets meer gehoord. Dus Anke, als je dit leest: we zijn heel benieuwd hoe het jullie dit schooljaar is vergaan!

Bedankt weer voor het meedenken allemaal. Heb je zin in meer meedenkers? Je vindt op onze website weer een paar kersverse problemen. Alle casussen vind je hier. Schroom je ook vooral niet om je eigen meedenkverhaal in te sturen.

153 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
Nelleke Poorthuis
18-05-2016

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
M
Mirjam Hollander
24-05-2016
Organiseer op school een eigen kracht conferentie waarbij ouders, opa's en oma's, oudere kinderen kunnen meedenken hierover. Ook al heb je niet veel te besteden, je bent dan juist creatief! Laat mensen zelf meedenken werkt beter dan gelijk in de oplossing schieten.
M
Michelle
24-05-2016
Ik denk ook dat het goed is om te kijken naar kosten van activiteiten. Zeker als het gaat om schoolreisje kan je dit zo duur maken als jezelf wil. En kinderen vinden een dag struinen in de duinen achteraf waarschijnlijk net zo leuk als een pretpark. Onbekend maakt vaak onbemind. En ook afstand zou je mee kunnen laten wegen als kinderen kunnen fietsen in plaats van de inzet van bussen scheelt dat ook. En voor bijvoorbeeld kadootjes voor het Sinterklaas feest zou je ook met ouders of door ouders dingen kunnen laten maken. Mogelijk zelfs met gerecyclede materialen. Of door speelgoed wat kinderen zelf niet meer gebruiken en wat nog goed is in te zamelen via de ouders en dit te geven aan een ander kind. Of dit verkopen op een braderie. En zoals eerder genoemd kan je inkomsten genereren door een braderie te organiseren, oud papier acties, statiegeld bonnen, sponsorloop, heitje voor een karweitje. Ouders geven daar vaak wel wat aan uit omdat dit kleine onopvallende bedragen zijn.
Y
Yvette
24-05-2016
De kans voor de school en ouders in de rijke buurt om een bijdrage te leveren aan t welzijn van de armen in Nederland! Samen wat organiseren?
A
Ans Koper
24-05-2016
Ook bij ons op school is geld niet overvloedig aanwezig. Om een speeltoetsel op het schoolplein te bekostigen houden wij twee keer per jaar een kledingbeurs. Ouders kunnen kleding inbrengen, gestickerd met oudernummer en prijs. Een derde van de opbrengst gaat naar de ouder. Tweederde naar de school. Niet verkochte kleding wordt per kilo verkocht, we zamelen ook twee keer per jaar oude kleding in voor de kiloprijs. De kledingbeurs vind plaats in de school en bied de mogelijkheid goedkoop kleding te kopen en een extra centje bij te verdienen voor zowel ouders als school. Beide acties samen leveren jaarlijks zo'n 700,00 op. En je bent goed aan het recyclen!
E
Esther
24-05-2016
Moet een school elk jaar op schoolreisje?
Je kunt ook als school kieze om ene jaar wel te gaan en andere jaar niet.
Dan kun je het jaar dat er geen schoolreisje is natuurlijk even goed een leuke feestdag organiseren. Je kunt dat feest een Thema meegeven. Denk bv aan de middeleeuwen. In de lessen kun je rond die periode dan extra aandacht aan dit stukje geschiedenis geven (elke groepsjaar op eigwn niveau)
Je kunt dan in alle klasse spelletje, kuntselwerken, dansjes ed organiseren die op dit thema aansluiten. Natuurlijk mag iedereen verkleed, en wel zo leuk: alle leraren en hulpouders ook verkleed!
Je kunt dan bv bij een supermarkt vragen of ze ijsjes willen sponseren, en ouders vragen (middels intekenlijsten) om eten te maken.
En om excusies betaalbaar te houden kun je ook bv bij de bibliotheek informeren of zij een kinderschrijver weten die op school wil komen vertellen over boeken schrijven.
Je kunt een groepsjaar een moestuin in hoek van schoolplein geven. (Bij ins groep 5) Deze tuin alsmede de kinderen hierin wijsmaken kun je bv door ouder of opa's en oma's laten doen.
Verder kun je ouders waarvan je weet dat ze niet betalen (taak voor directeur en penningmeester) actief benaderen en veagen waarom ze niet betalen. Als schoolbijdrage 45 euro is en dat echt te hoog is, kan nog wel zo zijn dat zij wel 10 euro kunnen missen, of bv in termijnen willen betalen.
Daarnaast kunnen en willen deze ouders op andere manier misschien wel bijdrage leveren asn school. Denk aan ouders die schoolbieb beheren, kopieerouders, overblijfouders, leesouders, of ouders die bv kinderen willen helpen met huiswerk maken (huiswerkklasje).
Ga er ook niet vanuit dat mensen met laag inkomen per definitie laag opgeleid zijn. En die ouders zouden juist hulp kunnen bieden om zwakkere kinderen te helpen met huiswerk ed.

Verder kun je denken aan sponserloop, maar anderzijds kost ook dit ouders en familie natuurlijk geld? Beter iets van een rommelmarkt te organiseren oid, waar ook mensen van buiten de school op af komen.
Verder kun je misschien als school een klaslokaal verhuren in de avonduren voor een muziekschool bv?

Wat ik echt heel erg zou vinden als ouder dat wanneer kinderen met geld wel op schoolreis gaan en kinderen zonder niet! Daar kweek je onderscheid mee. ik als ouder zou het heel erg vinden als mijn kind wel zou kunnen, maar vriendin of vriendje van mijn kind niet! Dan is er voor mijn kind toch ook niet veel aan?
Mijn motto is iedereen wel, of iederen niet!
L
Lou
24-05-2016
Het rapport wordt door ouders en leerling opgehaald op school. Die dag is bij de entree een pinautomaat voor betaling van de ouderbijdrage aanwezig. Het een op een moment maakt het gesprek over een betalingsregeling eenvoudig als het geld er echt niet is.
E
Esmee
24-05-2016
Is het een idee lokale bedrijven vragen te sponsoren? Misschien wil de supermarkt wel pakjes sap en koek voor onderweg sponsoren.
En de groenteboer wel een mand met appels?
En wellicht wil een buschauffeur vrijwillig rijden?
Vraag naar korting als je op rustige dag komt? Dan heb je misschien genoeg over van de betalende ouders voor de overige kosten?
Wellicht kunnen de kinderen iedere week een 1 euro meenemen? Dat is vaak makkelijker voor gezinnen die het financieel niet breed hebben, dan in 1 x een wat groter bedrag.
Als laatste zijn er natuurlijk ook genoeg gratis activiteiten te bedenken. Bijvoorbeeld dagje naar de boederij, sportdag bij lokale voetbalclub of bezoek het werk van een vannde ouders.
M
Mirjam
24-05-2016
Ik weet zo 1 2 3 geen oplossing,maar ik weet wel 1 van de redenen dat het op onze school ook niet altijd door iedereen betaald wordt. Dat is namelijk de dwingende toon die de administratie gebruikt om ons als ouders te laten betalen. Op zich zitten wij hier niet belachelijk hoog,55 euro per kind,maar de toon die in de brief/mail en in elke maandbrief van de school staat,zorgt voor weerstand. Ook de herinneringmailtjes...Niet het bedrag dat te hoog is,maar het gevoel dat men krijgt; gedwongen worden om de vrijwillige bijdrage te betalen... Ookal zijn we nu volwassen,ook volwassenen gooien hierdoor de kont tegen de krib. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dat wel begrijp. Maar ik begrijp ook dat het geld nodig is. Ik zou bijna zeggen,dat kan wel wat vrolijker en vriendelijker. Verpak het in een vrolijker en vooral vriendelijker verhaal. Leg het duidelijker uit en maak er iets positievers van. Ik snap dat het administratief goed in elkaar moet zitten,maar het zakelijke mag er wel af verder. Meer verschillende betalingswijzen zou ook een goede optie zijn. Bij mijn zoon op school,is het bv ook mogelijk om elke maand een bedrag van 5 euro bij de juf te betalen. Bij mijn dochter 'moet" het in 1 keer,hooguit in 2 keer betaald worden. Voor mensen die krapper zitten,is een maandelijks bedrag beter te missen dan een groter bedrag in 1 keer. Maar goed,hier moet een school wel energie in willen steken,aangezien het administratief dan wat minder overzichtelijk kan worden.
R
Rob
24-05-2016
Misschien een tekort door de bocht optie;
Laat de kinderen elke week 0,50 inleveren (of hoger). Dat moet toch lukken???
Y
Ynske
24-05-2016
Misschien juist een leuk uitje of excursie naar iets waar ook nog een leuk bedragje mee verdiend kan worden? Of samen met de ouders een markt organiseren van dingen die ouders zonder geld wel hebben of kunnen doen. Mooi schminken, iets lekkers koken, vogelhuisjes bouwen en deze dan verkopen?
Wat kan wel als geld niet lukt? Misschien kunnen ouders tijd doneren, waardoor andere kosten bespaard kunnen worden? Bij klusjes doen waarvoor anders een bedrijf zou komen? Kan dat geld voor iets anders gebruikt worden.