Boek ons
Omge- dacht

Ouderbijdrage

18-05-2016

Het is tijd om de meedenker van Anke af te ronden. Anke is lerares op een basisschool waar ze een probleem hebben met de ouderbijdrage en de gevolgen van het feit dat die vaak niet meer betaald wordt. Wij vroegen jullie om een scenario te bedenken waarin het niet betalen van de ouderbijdrage de bedoeling is, zonder dat de kinderen daar de dupe van worden. Maar ook om ideeën om de ouderbijdrage toch binnen te halen.

Dit was het probleem waar Anke mee zat:

Ik ben lerares op een kleine basisschool in een wijk met laag opgeleide ouders waar de financiële situaties vaak ingewikkeld zijn. Juist deze kinderen krijgen van huis uit weinig excursies mee en cadeaus zijn ook niet altijd vanzelfsprekend. Wij als school vinden dit dus een belangrijk punt. Excursies en presentjes worden betaald uit de ouderbijdrage. Denk aan de schoolreis, cadeautjes met Sinterklaas, het afscheidsfeest van groep 8, sportdag, etc.
Nu hebben wij grote moeite om de ouderbijdrage binnen te halen. Weinig ouders betalen de (vrijwillige) bijdrage, waardoor we de activiteiten al enorm terug hebben moeten schroeven. De school heeft zelf geen geld om dit soort zaken te betalen, we kunnen het hoofd net zelf boven water houden.
Nu gaan we de kinderen voor wie geen bijdrage is betaald, niet meenemen op schoolreis. Dit doet pijn in ons hart, maar de betalende ouders wilden ook niet meer betalen omdat er geen schoolreis kwam (vanwege te weinig betaalde ouderbijdrage). Waarom zouden zij dan nog wel betalen? En voor de schoolreis apart laten betalen heeft waarschijnlijk tot gevolg dat er alleen nog daar voor betaald wordt.
Een school zonder activiteiten wil niemand. Hoe kun je aan de kinderen verantwoorden dat Sinterklaas dit jaar niet komt? Wat kunnen we doen om ervoor te zorgen dat de ouderbijdrage betaald gaat worden, zonder de kinderen de dupe te laten worden? Overigens wordt er voor de kinderen die niet op schoolreis gaan dit jaar, wel een superleuke dag op school georganiseerd. Zij hebben natuurlijk ook recht op een verwendag.
Overigens; sommige ouders kunnen bij Stichting Leergeld aankloppen voor een bijdrage. Dit is voor ons voldoende, ook al krijgen we dan niet het gehele bedrag. Hier maken helaas toch niet alle ouders gebruik van. Ik ben heel benieuwd naar jullie reacties!

Veel ideeën

Er werd enthousiast gereageerd op Ankes verhaal: ruim 150 reacties hier op de website en 125 comments op Facebook! In veel van de reacties wordt een oplossing voor het probleem gegeven. Er wordt bijvoorbeeld regelmatig geopperd om een stichting Vrienden van de school op te richten. Ook het bedrag opdelen in kleinere bedragen is veel genoemd, net als een meer persoonlijke benadering in brieven naar de ouders en een automatische incasso. Onder andere Ilse en Gio gaven Anke de tip om kinderen klusjes te laten doen en op deze manier het geld bij elkaar te sprokkelen. Dit kan de kinderen ook meer leren over geld, solidariteit en daagt de kinderen creatief uit.

Accepteren

Wij konden ons vooral vinden in reacties die het geld loslieten: dit is er namelijk niet. Accepteer dit en kom met nieuwe ideeën. Niet het zoveelste schoolreisje naar een duur pretpark, maar bijvoorbeeld een bezoek aan het werk van een van de ouders? Een hondenclub demonstraties laten geven? Zandkastelen bouwen of een spannende voetbalwedstrijd tussen groep 8 en het lerarenteam? Een nachtje slapen in de school? Meerdere mensen gaven aan dat hun meest memorabele klassenuitje van vroeger eigenlijk iets heel goedkoops was.

Opvallende reacties

Een heel creatieve reactie kwam van Janita: een omgekeerde ouderbijdrage. Geef aan het begin van het schooljaar alle ouders 25 euro en daag ze uit om dit bedrag te verdubbelen of te verviervoudigen voor de herfstvakantie. Stimuleer ondernemerschap bij zowel het kind als het gezin. Als er teveel geld opgehaald wordt, kan het gedoneerd worden aan een goed doel.

Of, zoals Iris tipte: stuur alle ouders een Hele Belangrijke Brief van de directeur. "Vanuit de overheid is bepaald dat de school verplicht is buitenschoolse uitjes en vieringen toe te voegen aan het lesrooster, welke bekostigd dienen te worden vanuit de ouderbijdrage. De school heeft echter een probleem: er is niet genoeg personeel om schoolreisjes te kunnen plannen, voorbereiden en uitvoeren. De school wil de discussie niet aan over welke vieringen wel of niet moeten worden gehouden en op welke manier. De school verzoekt ouders dus met klem de ouderbijdrage NIET te voldoen, omdat als in oktober niet genoeg ouderbijdrage is binnengekomen, de school alle buitenschoolse excursies en vieringen mag schrappen. Ouders die dan toch betaald hebben zullen het geld terug ontvangen." Stel dat dit zou kunnen... Wij zijn benieuwd naar het effect!

Reactie van Anke

Anke heeft ons laten weten dat ze samen met de directie van haar school gaat kijken welke van jullie wilde en creatieve ideeën ze in de praktijk kunnen brengen. Daarna hebben we helaas niets meer gehoord. Dus Anke, als je dit leest: we zijn heel benieuwd hoe het jullie dit schooljaar is vergaan!

Bedankt weer voor het meedenken allemaal. Heb je zin in meer meedenkers? Je vindt op onze website weer een paar kersverse problemen. Alle casussen vind je hier. Schroom je ook vooral niet om je eigen meedenkverhaal in te sturen.

153 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
Nelleke Poorthuis
18-05-2016

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
S
Simone
25-05-2016
Meer werk maar in kleine gedeeltes per maand laten betalen of houden van acties waardoor bijdrage omlaag kan
a
anoniem
25-05-2016
De school hoeft niet ieder jaar op schoolreis. Acties om geld in te zamelen die ouders zelf geld kosten.. ljjkt me niet zo handig. Wij verzamelen ook kleding, levert toch weer wat op. Met sint hebben we via een supermarkt het snoepgoed gesponsord gekregen. Met kerst maakt elk kind iets voor het buffet. Wij hebben over het algemeen wel ouders die iets kunnen betalen en betalen, maar we blijven ook kijken hoe we de kosten lasg kunnen houden. We hebben een ouderbijdrage van nog geen 30 euro. Schoolreis kost 1x in de 2 jaar ongeveer 8 euro. En inderdaad kunnen ouders bij de gemeente geld vragen, ouders doen dit bij ons voor schoolreis en kamp. Kinderen kunnen dankzij dat budget ook eens wat leuks doen zonder dat het helemaal naar school gaat. En bekijk je schoolreis inderdaad.....kan dat goedkoper. Maar hoe dan ook..het blijft altijd lastig.suçces
A
Anoniem
25-05-2016
Vroeger hadden sommige scholen een spaar systeem. Alle kinderen namen elke week een euro mee. Dat ging in de spaarpot.
A
Aafke
25-05-2016
Ik heb niet alles gelezen dus wellicht is door al geopperd.
Bij ons op school is schoolreis/kamp losgekoppeld van de vrijwillige ouderbijdrage.
Heel vroeg in het nieuwe schooljaar krijgen de ouders al een brief met daarin het bedrag wat betaald moet worden voor schoolreis. Met daarin de mogelijkheid van een gespreide betaling.
De vrijwillige ouderbijdrage wordt ook aan het begin van het schooljaar gevraagd, echter is het woord vrijwillig er tussenuit gehaald.
Deze ouderbijdrage houden we zo laag mogelijk en dat kan idd door de opbrengst van oud papier die we hiervoor gebruiken.
R
Rina Kuper
25-05-2016
Voor de schoolreis wekelijks een klein bedrag linleveren bij de juf lukt misschien wel. Dat deden wij vroeger ook. En voor de andere activiteiten jaarlijks een fancy fair organiseren om geld binnen te halen. De ouders dmv een brief en eventueel aanvraagformulier attenderen op het bestaan van Stichting Leergeld. Ik hoop dat er veel bruikbare tips binnenkomen. Succes!
G
Gio Vogelaar
25-05-2016
Dit is een unieke gelegenheid, om de kinderen samen (ook waarvan de ouders wel betalen!) te laten bedenken welke leuke activiteiten er door hen gedaan zouden kunnen worden om geld in te zamelen, zodat het schoolreisje wel betaald kan worden, misschien wel zonder ouderbijdrage? Dit onder het motto, dat het schoolreisje alleen kan doorgaan als iedereen mee kan. Zo worden de kinderen even uit de alledaagse duffe sfeer van het reguliere onderwijs gehaald, kunnen zij hun nu nog geniale creativiteit aanboren en worden ouders in de gelegenheid gesteld, in de spiegel te kijken die hun kinderen hen voorhouden. In mijn ogen een win-win situatie, die alleen maar hoeft te worden geïnitieerd door Anke!
A
Anoniem
25-05-2016
Beste Anke,
Ik herken het door jou beschreven probleem heel goed. Een kant en klaar antwoord kan ik jou dan ook niet bieden. Wel wil ik jou het volgende meegeven. Mijn ervating met de be schreven doelgroep is dat het geven van geld lastig is, maar om ze te motiveren tot fysieke bijdrage gemakkelijker is. Dus bekijk eens of ouders op een nadere wijze een bijdrage aan inkomsten of kosten besparingen kunnen bijdragen.

Zou halen wij oudpapier oo (goed voor bijna 6000,00 per jaar) kleding inzameling (1200,00)

Maar welke uitgaven zou je ook kunnen realiseren met hulp van ouders? Zou je de hivenier minder hoeven in te huren? Of het dchoonmaak bedrijf minder nodig kunnen hebben als ouders iets doen?

Succes er mee.

Groet Chris
C
Caroline
25-05-2016
Elke school heeft een cultuurbudget. Als je de locatie voor het schoolreisje slim kiest (bijv een geschikt museum) dan kun je dit cultuurbudget aanwenden voor het schoolreisje.
C
Caroline
25-05-2016
Elke school heeft ook een cultuurbudget. Als je de locatie van het schoolreisje goed kiest (bijv een museum) kun je dit cultuurbudget aanwenden voor het schoolreisje.
M
Marianne
25-05-2016
Sponsorloop voor de kinderen die niet meekunnen op schoolreis! En dan ook even langs de lokale albert heijn voor n bijdrage...
Sponsorloop kan dan weer gepaard gaan met spelletjes/sportdag voor alle kids...