Boek ons
Omge- dacht

Ouderbijdrage

18-05-2016

Het is tijd om de meedenker van Anke af te ronden. Anke is lerares op een basisschool waar ze een probleem hebben met de ouderbijdrage en de gevolgen van het feit dat die vaak niet meer betaald wordt. Wij vroegen jullie om een scenario te bedenken waarin het niet betalen van de ouderbijdrage de bedoeling is, zonder dat de kinderen daar de dupe van worden. Maar ook om ideeën om de ouderbijdrage toch binnen te halen.

Dit was het probleem waar Anke mee zat:

Ik ben lerares op een kleine basisschool in een wijk met laag opgeleide ouders waar de financiële situaties vaak ingewikkeld zijn. Juist deze kinderen krijgen van huis uit weinig excursies mee en cadeaus zijn ook niet altijd vanzelfsprekend. Wij als school vinden dit dus een belangrijk punt. Excursies en presentjes worden betaald uit de ouderbijdrage. Denk aan de schoolreis, cadeautjes met Sinterklaas, het afscheidsfeest van groep 8, sportdag, etc.
Nu hebben wij grote moeite om de ouderbijdrage binnen te halen. Weinig ouders betalen de (vrijwillige) bijdrage, waardoor we de activiteiten al enorm terug hebben moeten schroeven. De school heeft zelf geen geld om dit soort zaken te betalen, we kunnen het hoofd net zelf boven water houden.
Nu gaan we de kinderen voor wie geen bijdrage is betaald, niet meenemen op schoolreis. Dit doet pijn in ons hart, maar de betalende ouders wilden ook niet meer betalen omdat er geen schoolreis kwam (vanwege te weinig betaalde ouderbijdrage). Waarom zouden zij dan nog wel betalen? En voor de schoolreis apart laten betalen heeft waarschijnlijk tot gevolg dat er alleen nog daar voor betaald wordt.
Een school zonder activiteiten wil niemand. Hoe kun je aan de kinderen verantwoorden dat Sinterklaas dit jaar niet komt? Wat kunnen we doen om ervoor te zorgen dat de ouderbijdrage betaald gaat worden, zonder de kinderen de dupe te laten worden? Overigens wordt er voor de kinderen die niet op schoolreis gaan dit jaar, wel een superleuke dag op school georganiseerd. Zij hebben natuurlijk ook recht op een verwendag.
Overigens; sommige ouders kunnen bij Stichting Leergeld aankloppen voor een bijdrage. Dit is voor ons voldoende, ook al krijgen we dan niet het gehele bedrag. Hier maken helaas toch niet alle ouders gebruik van. Ik ben heel benieuwd naar jullie reacties!

Veel ideeën

Er werd enthousiast gereageerd op Ankes verhaal: ruim 150 reacties hier op de website en 125 comments op Facebook! In veel van de reacties wordt een oplossing voor het probleem gegeven. Er wordt bijvoorbeeld regelmatig geopperd om een stichting Vrienden van de school op te richten. Ook het bedrag opdelen in kleinere bedragen is veel genoemd, net als een meer persoonlijke benadering in brieven naar de ouders en een automatische incasso. Onder andere Ilse en Gio gaven Anke de tip om kinderen klusjes te laten doen en op deze manier het geld bij elkaar te sprokkelen. Dit kan de kinderen ook meer leren over geld, solidariteit en daagt de kinderen creatief uit.

Accepteren

Wij konden ons vooral vinden in reacties die het geld loslieten: dit is er namelijk niet. Accepteer dit en kom met nieuwe ideeën. Niet het zoveelste schoolreisje naar een duur pretpark, maar bijvoorbeeld een bezoek aan het werk van een van de ouders? Een hondenclub demonstraties laten geven? Zandkastelen bouwen of een spannende voetbalwedstrijd tussen groep 8 en het lerarenteam? Een nachtje slapen in de school? Meerdere mensen gaven aan dat hun meest memorabele klassenuitje van vroeger eigenlijk iets heel goedkoops was.

Opvallende reacties

Een heel creatieve reactie kwam van Janita: een omgekeerde ouderbijdrage. Geef aan het begin van het schooljaar alle ouders 25 euro en daag ze uit om dit bedrag te verdubbelen of te verviervoudigen voor de herfstvakantie. Stimuleer ondernemerschap bij zowel het kind als het gezin. Als er teveel geld opgehaald wordt, kan het gedoneerd worden aan een goed doel.

Of, zoals Iris tipte: stuur alle ouders een Hele Belangrijke Brief van de directeur. "Vanuit de overheid is bepaald dat de school verplicht is buitenschoolse uitjes en vieringen toe te voegen aan het lesrooster, welke bekostigd dienen te worden vanuit de ouderbijdrage. De school heeft echter een probleem: er is niet genoeg personeel om schoolreisjes te kunnen plannen, voorbereiden en uitvoeren. De school wil de discussie niet aan over welke vieringen wel of niet moeten worden gehouden en op welke manier. De school verzoekt ouders dus met klem de ouderbijdrage NIET te voldoen, omdat als in oktober niet genoeg ouderbijdrage is binnengekomen, de school alle buitenschoolse excursies en vieringen mag schrappen. Ouders die dan toch betaald hebben zullen het geld terug ontvangen." Stel dat dit zou kunnen... Wij zijn benieuwd naar het effect!

Reactie van Anke

Anke heeft ons laten weten dat ze samen met de directie van haar school gaat kijken welke van jullie wilde en creatieve ideeën ze in de praktijk kunnen brengen. Daarna hebben we helaas niets meer gehoord. Dus Anke, als je dit leest: we zijn heel benieuwd hoe het jullie dit schooljaar is vergaan!

Bedankt weer voor het meedenken allemaal. Heb je zin in meer meedenkers? Je vindt op onze website weer een paar kersverse problemen. Alle casussen vind je hier. Schroom je ook vooral niet om je eigen meedenkverhaal in te sturen.

153 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
Nelleke Poorthuis
18-05-2016

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
M
Margreet
25-05-2016
Een herkenbaar probleem:
Als bij ons op school mensen het niet kunnen betalen, verwijzen wij ook door naar stichting Leergeld. Maar... Voor bepaalde gezinnen is de schaamte te groot...
Ik heb het probleem van de ouderbijdrage en t schoolreisje aan de ouders voorgelegd, ik heb nu ouders die extra betalen, zodat andere niet hoeven.
Ook het sparen voor een reisje/kamp heb ik weer ingevoerd, 1a 2 euro per week kan iedereen opzij leggen,
In mijn begroting heb ik ook een z bedrag opgenomen. Als het niet linksom kan, dan rechtsom.
Het betekent wel dat we op andere gebieden dus minder te besteden hebben!!
A
Anoniem
25-05-2016
De oudere groepen kunnen hun schoolreis misschien zelf bij elkaar verdienen. Ik ken een school, waarbij de ouders niks betaald hebben, maar de kinderen hun kamp bij elkaar hebben verdiend door klusjes te doen, als auto's schoonmaken e.d. tijdens schooltijd. Iedereen is dan betrokken en het is nog goed voor de teamgeest ook.
A
Anoniem
25-05-2016
Bedenk samen met de ouders en vooral de kinderen een sponsoractie. Dan halen de kinderen zelf geld binnen. Als ze dan ook nog mogen meedenken waar het aan besteed gaat worden, komt het vast wel goed.
E
Esther Gessel
25-05-2016
Een schoolreis hoeft niet duur te zijn. Een tentenkamp opzetten in een weiland, zandverstuiving of andere ruimte in de buurt is ook super leuk. Groepen worden stammen en de tenten zijn natuurlijk zelf gemaakt van lappen, stokken en alles wat je maar nodig hebt van kosteloos materiaal. Een grote picknick erbij en spelletjes die bij het thema horen. Geloof me.. Het is zoveel leuker dan al die speeltuinen en pretparken.
J
Jeroen
25-05-2016
Een heel herkenbaar probleem.
Wij zijn een oudervereniging en gaan ook op die manier om met onze leden. Wij staan dan ook "los" van de activiteiten van school. Duidelijke communicatie met de schoolleiding over de verwachtingen en de doelstellingen van de oudervereniging kan op voorhand een hoop vervelende situaties voorkomen.
Wij maken gebruik van een soort contract waarin we een aantal verschillende manieren van automatische incasso aanbieden. Dit helpt bij het innen van de contributie. Mocht er om wat voor reden ook niet geheel of gedeeltelijk voldaan kunnen worden, gaan wij als vereniging in gesprek met de ouders. We helpen ook bij het zoeken en aanvragen van middelen bij bijvoorbeeld stichtingleergeld. De doelstelling is dat iedereen meekan doen doordat iedereen voldoet aan de betaling. Om niemand buiten te willen sluiten moeten alle partijen hierin mee werken.
Wij hebben ook een ouder die niet wil betalen. Ook hier hebben we duidelijke afspraken mee gemaakt. Die verantwoording ligt volledig bij die persoon, bij activiteiten van de oudervereniging, word door school een ander programma aangeboden. Hoe pijnlijk wij dit ook vinden....

Belangrijker is nog het zo laag mogelijk houden van de contibutie.
Hoe dan hoor ik je vragen?
Wij maken sinds 2 jaar succesvol gebruik van een van de plaatselijke supermarkt. Aan het begin van het jaar gaan we aan tafel om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Hierdoor heeft de supermarkt gratis reclame(spandoeken bij activiteiten) en wij een hoop zaken gratis of tegen flinke reductie.
Ook kijken we naar de uitgaven en vragen we minimaal bij 3 verschillende bedrijven een offerte voor we een beslissing kunnen nemen. Hierdoor worden we getriggerd om met een juiste inslag keuzes te maken.
We moeten immers in ons jaarverslag alles kunnen verantwoorden. Wij zijn er dan ook zeer trots op om te kunnen zeggen dat de contibutie de afgelopen 5 jaar niet is gestegen, ondanks dat veel zaken toch behoorlijk duurder zijn geworden.

Kijk als vereninging of ouderraad dus op een zakelijke manier naar de situatie. Dit klinkt misschien hard maar zorgt er wel voor dat dingen gebeuren en kunnen blijven gebeuren. Zorg dus ook voor een capable ouderraad, mensen die die kar kunnen trekken en niet de mensen die in de ouderraad zitten voor de gratis schoolreis en die dicht bij de bron willen zitten voor de roddels. Heeft de school alleen de beschikking over de ouderbijdragen? Misschien tijd om over te stappen op een ander systeem.
A
Anoniem
25-05-2016
Hier op school doen ouders, oud papier ophalen en oude kleding wordt ingezameld, oude batterijen ingezameld en daarmee kan je punten verdienen om speeltoestellen te sparen. Sponsorloop tbv school. Zo zijn er wel meer activiteiten te bedenken.
I
Ingrid van gorp
25-05-2016
Wij doen een schoolfeest met tombola, springkastelen, hotdog of frituur, spelletjesronde voor kleuters en grotere kinderen, een leuke activiteit voor kinderen én ouders. Je kan iets drinken en naar optredens van de kinderen kijken. En zo krijgen we heel wat geld in het laatje dat komt van ouders, grootouders.... En ze krijgen er een leuke dag voor terug. De leerkrachten werken vrijwillig.
R
Rob Renia
25-05-2016
Ik heb niet alle reacties gelezen, echter zie ik vaak dat de kinderen aan het werk worden gezet.
Vroeger mocht ik elk jaar op schoolreis en dat kostte mij (als kind dus) geheel niets, ik deed er niets voor, het was er gewoon een we gingen allemaal! Ook de kinderen met de alleenstaande bijstandsmoeder.
Nu kan je ouders laten betalen naar draagkracht. En waarom? Iemand die relatief rijk is voelt niets van en bijdrage van 50.
Iemand die relatief arm is, moet misschien echt (lang) sparen voor die 50.
Andere oplossing (praktijk): Onze basisschool deed eens per jaar een Fancy fair; iedereen bracht zijn rommelmarkt spullen zelf én gratis naar school, dat werd een tijdje verzameld en op een dag in het voorjaar verkocht aan andere ouders en buurtgenoten. Dat geld was dan voor de school.
Overigens biedt een Fancyfair ook de mogelijkheid voor de alleenstaande bijstandsouder om een 'nieuwe' stereotoren te kopen voor weinig en zo draagt die persoon weer relatief meer bij aan de ouderenbijdrage.
Succes!
A
Anita
25-05-2016
Ik weet van een leerkracht die ook op een basisschool werkt met minder daadkrachtige ouders dat zij per activiteit geld vragen. Gaat om hele kleine bedragen per keer. Zij zegt op deze manier 100% ouderbijdrage binnen te krijgen.
I
I van strijdhoven
25-05-2016
Hoi ik zit zelf in de ouderraad op de school van mijn kinderen. Wij halen ieder jaar extra geld op door mee te doen aan de textielactie van de gemeente, door een lege flessen actie te organiseren en door oud ijzer op te halen.
Dit doen wij samen met de kinderen en extra ouders die bereid zijn ombrengen helpen. Het is erg leuk en het levert erg veel extra geld op. Oh ja de kinderen mogen ook nog langs de deuren om violen te verkopen.