Boek ons
Omge- dacht

Reizen met het openbaar vervoer

12-04-2017

Het is tijd om de meedenker van Florianne af te sluiten. Florianne legde ons een interessant probleem voor. In samenwerking met de Leeuwarder Courant was deze student Journalistieke Producties aan de NHL namelijk bezig met het schrijven van een artikel over het reizen met het openbaar vervoer als alternatief voor de auto. Ze onderzocht of je in Friesland ook zonder auto zou kunnen. 

Florianne verwoordt het dilemma als volgt:

Als je reist met het openbaar vervoer ben je in Friesland vaak langer onderweg dan met de auto en heb je kans op vertraging. Daarbij ben je aan tijd gebonden en tijdens de spitsuren kan het erg druk zijn in het desbetreffende vervoermiddel. Waarom zou je dan met het openbaar vervoer gaan, als je ook met de auto kan?
Het grote voordeel van het openbaar vervoer in plaats van de auto is duidelijk: duurzaamheid. Het is een stuk minder belastend voor onze planeet. Maar dit effect is niet onmiddellijk merkbaar terwijl de nadelen dat wel zijn. Dit zorgt er uiteraard voor dat veel mensen toch de auto zullen pakken. Zijn de nadelen van het openbaar vervoer om te denken?

In bijna alle reacties werden vooral de voordelen van het openbaar vervoer genoemd, hieronder hebben we een paar van jullie opmerkingen verzameld. 

Vrije tijd

Lex merkt op dat je dankzij het OV niet meer op de weg en het verkeer hoeft te letten. Op die manier kun je veel meer zien van de omgeving. Daarnaast heb je veel meer tijd om andere dingen te doen, zoals een boek of de krant lezen, waardoor je het tijdsverlies compenseert met dingen die je anders in je vrije tijd zou doen.

Parkeerstress

Rosanne vond het als jong meisje altijd geweldig om met het OV te reizen: “Nieuwe mensen, vrijheid, tijd om rustig na te denken en een boek te lezen.” Toen ze haar rijbewijs kreeg ging ze ook graag met de auto, maar ze geeft aan dat ze niet goed kan parkeren. “In plaats van me druk te maken over het vinden van een parkeerplek, neem ik dus vaak lekker de trein!”

Sportschool

Voor mensen met een kantoorbaan heeft het OV nog een ander voordeel. Pieter: “Ik zit de hele tijd. Als ik dan ook nog eens in de auto naar mijn werk ga is het net een stoelendans. Met zo weinig lichaamsbeweging kom ik niet lekker op gang. Dankzij de trein moet ik een kwartiertje lopen, en in de trein kan ik relaxed zitten en om me heen kijken. Geestelijke ontspanning en lichamelijke oefening, nou daar betaal ik graag wat extra voor!

Charlotte sluit hier op aan met een simpele tip: “Koop er een goede vouwfiets bij en je hebt geen abonnement op de sportschool meer nodig!”

Mobiel kantoor

In plaats van te reizen naar het kantoor, kun je het volgens Irene ook zo bekijken: “Ik zie de reis als een werkdag, je vervoersmiddel als een mobiel kantoor. Zorg dan wel voor de juiste voorzieningen in en rondom de stations en in de treinen/ bussen. Mogelijk kunnen mensen zelfs in de trein hun zakelijke afspraken hebben onderweg. Mijn kantoor in beweging!”

Romantiek

Volgens Alex zitten er nog veel meer kansen in het OV: “Lange reistijd, volle treinen en bussen… Volop de gelegenheid om andere mensen te ontmoeten! Hoeveel 'treinstellen' zullen er zijn? Vind je nieuwe partner in het openbaar vervoer!”

Kortom…

Reizen met het openbaar vervoer hoeft nog niet zo vervelend te zijn. Jaco vatte alle voordelen samen in zijn poging om het probleem om te denken: “De voordelen zijn breder te trekken dan de belasting voor het milieu. In de trein/bus/metro kun je stukken doorlezen, verder werken, je hoofd leeg maken om op je werk of thuis (weer) hard aan de slag te gaan. Of de krant of een boek lezen, waardoor je jezelf kunt dwingen daar thuis geen tijd meer aan te "verspillen".”

“Daarnaast hebben veel mensen best zin in een praatje. Zo kun je nieuwe contacten opdoen die tot vriendschappelijke of andersoortige relaties kunnen leiden. Of je doet werkinhoudelijke relaties op, die kunnen uit een onverwachte hoek komen.”

“Je kunt de barre reis ook als overlevingstocht zien, het reizen met het openbaar vervoer brengt uitdagingen met zich mee. Ook is het een stuk goedkoper: als je berekent hoeveel geld je minder kwijt bent (denk niet alleen aan de aanschaf van de auto, maar ook aan het onderhoud), kun je veel leuke, andere dingen doen voor je eigen plezier.”

“Als laatste: je zult jezelf moeten dwingen vroeger naar bed te gaan als je evenveel tijd aan alle ochtendrituelen wilt besteden of deze rituelen efficiënter uitvoeren. In het eerste geval zal je eerder naar bed gaan, waardoor je geen slaaptekort krijgt en je leven gewoon een stukje beter wordt (want al zeg ik het zelf, het leven in de ochtend is gewoon een stuk mooier en prettiger). In het andere geval ga je efficiënter om met je tijd, waardoor je in principe meer tijd voor andere dingen overhoudt.”

De reactie van Florianne

We hebben Florianne gevraagd of ze iets aan al jullie reacties heeft gehad. Wat Florianne zo leuk vond is dat het probleem niet alleen werd omgedacht, maar dat er ook creatieve oplossingen kwamen. Zoals meeliften, e-bikes en en carpoolen. Deze reacties waren voor haar ook heel waardevol, het hoofdonderwerp is namelijk Friesland zonder auto. Dat betekent natuurlijk dat er meerdere alternatieven zijn dan alleen reizen met het openbaar vervoer.

Florianne:

“Ik heb ondanks alle leuke reacties uiteindelijk specifiek gekeken naar het omdenken van het reizen met het openbaar vervoer. Daar gaat het artikel immers over, ook al heb ik door jullie reacties eigenlijk de inspiratie gekregen om het artikel een beetje aan te passen. :)
Een mooie reactie die mij opviel was toch wel die van Jaco, hij benoemde alle voordelen in één reactie. Zo ziet hij niet alleen het voordeel dat het beter is voor het milieu. Maar ook dat je kunt lezen, verder werken of je hoofd leeg maken. Dit alles maakt dat je efficiënter met je tijd om gaat.
Bedankt voor alle mooie reacties, ik heb ze met veel plezier gelezen en ga ze zeker gebruiken!”

Wij willen jullie ook weer bedanken voor het meedenken! Heb je zin in meer meedenkers? Je vindt op onze website weer een paar kersverse problemen. Alle casussen vind je hier. Schroom je ook vooral niet om je eigen meedenkverhaal in te sturen.

Foto: Martin de Witte
Licentie: CC BY 2.0
50 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
Nelleke Poorthuis
12-04-2017

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
H
Henry
09-05-2017
Wat kan de NS doen om het langere reizen leuker te maken.
Om te beginnen zou zoveel ruimte in het treinrooster kunnen zitten dat de trein nooit te laat is maar soms wel te vroeg. (Wachten en te laat komen is niet leuk)
En dan: Vermaak in de trein! De NS zou vast de kosten van een karikatuur tekenaar of een clown of een standup comedian of een muzikant er uit kunnen halen.
j
j
09-05-2017
j
j
L
Lex van Rootselaar
30-04-2017
Natuurlijk kun je zonder auto. Vrijwel ieder levend wezen op aarde leeft zonder auto, slechts mensen en daar slechts een klein deel ervan leeft met een auto en zegt dat die onmisbaar is.
L
Lex van Rootselaar
30-04-2017
Reizen met het openbaar vervoer heeft talloze voordelen/aantrekkelijke kanten. Je hoeft niet op de weg/het verkeer te latten en kunt veel meer zien in de omgeving, je kunt ook je eigen dingen doen (zoals een boek lezen, of alvast de krant lezen,waardoor je het tijdverlies waardoor je thuis geen tijd hebt voor de krant, compenseert). Je kunt ook vaardigheden zoals "met een onbekende praten" oefenen. Kortom het is tijdwinst als je niet op het verkeer heoft te letten en een ander dat voor jou doet.
R
Rosanne
19-04-2017
Als jong meisje vond ik de trein altijd geweldig: nieuwe mensen, vrijheid, tijd om rustig na te denken en mijn boek te lezen. Toen ik net mijn rijbewijs kreeg veranderde dit. Toen werd rijden leuk, dus ging ik graag met de auto. De reden waarom ik nog met de trein ging was: mijn missende parkeerskills. In plaats van me druk maken over het vinden van een parkeerplek neem ik dus vaak lekker de auto ;)
A
Anoniem
18-04-2017
In de tijd die je onderweg bent met het OV kan je veel doen (zeker als dat een (wat langere) treinreis is. Niet alleen een boek lezen (voor je plezier of studie of werk), maar ook alvast je mails lezen voor je werk, nadenken (en aantekeningen) maken voor een stuk dat geschreven moet worden, of dingen nakijken. Dat kan allemaal niet als je in de auto zit. Dus zou je de tijd die je reist ook (deels) als werktijd kunnen zien, waardoor je dus helemaal niet langer onderweg bent :-)
Het gewoon uit het raam kijken en de gedachten laten komen (en gaan) levert me vaak ook al veel op. Juist even (bewust) de rust voor of na mijn werk zoeken in het stuk dat ik met de trein reis geeft me daarna weer de energie (en een soort uitgerust gevoel) om het volgende weer te doen (dochter ophalen van de creche, koken, eten en de tijd om even te horen van elkaar hoe je dag was. Als ik bewust even de rust (in mijn hoofd) zoek in de trein (stampvol of leeg) dan heb ik weer meer ruimte voor andere belangrijke dingen.
A
Alex
16-04-2017
Lange reistijd, volle treinen en bussen. Volop de gelegenheid om andere mensen te ontmoeten!
Hoeveel 'treinstellen' zullen er zijn? Vind je nieuwe partner in het openbaar vervoer!
A
Alex
16-04-2017
Feit: met het openbaar vervoer (bus, trein) is de reisduur van deur-tot-deur in Fryslân langer dan met de auto.
Feit: reizen met en plofmotor (benzine, diesel) is milieubelastend.
Kans/mogelijkheid: stimulans voor versnelde introductie van elektrische auto's in Fryslân om onze planeet te redden!
R
Ruud von Seida
15-04-2017
Misschien niet helemaal het antwoord waar je op zit te wachten toch denk ik dat het veel sneller en simpeler kan. En ik stem al jaren groen links dus op zich een goede stelling.
Het probleem van hier een oplossing voor zoeken is dat het korte termijn en lange termijn persoonlijk pijn doet. Meestal reis je alleen en dan is het toch echt verloren tijd (in de ervaring) hoe graag je ook boeken leest..
Wat dan wel ; https://www.wakkerdier.nl/wat-kun-jij-doen/diervriendelijk-eten/geen-vlees-eten
Als we onze vlees consumptie zouden halveren compenseert dat 4,7 auto's (70.000 km per jaar) per koe...
Los van alle voordelen (bv en ze zijn bizar 75% van onze landbouwgrond wordt gebruikt voor de vleesindustrie en vlees is gewoon ongezond) die hierboven in het artikel genoemd staan.
Dus je kan een paar keer met de trein gaan, laat gewoon je biefstuk staan werkt 10 keer zo snel.
En als we dan toch het OV willen gebruiken maak het gratis....
L
Leo Bellekom
15-04-2017
We hebben deze wereld niet gekregen van onze ouders, maar slechts te leen van onze kinderen. En kinderen zullen kiezen voor de trein. Als je daar met je ouders in zit, dan hebben de ouders alle tijd voor hun kinderen. Maar ook tijd voor elkaar. Mooi om de stress rond tijd om te denken in tijd hebben voor elkaar Een mooie gedachte om vast te houden en de auto laten staan.