Boek ons
Denk mee

Mijn vriend lust geen groenten

05-02-2016

Wij kregen weer een heleboel reacties binnen over het probleem van Sara. Haar vriend eet amper groenten en dat baart haar zorgen en leidt tot ergernissen. Jullie meedenkers hadden hier wel het een en ander over te zeggen en hebben geprobeerd om Sara te helpen met haar probleem. Hieronder een samenvatting van de reacties en een reactie van Sara.

Dit is wat Sara ons mailde:

Mijn vriend is 26 jaar oud en eet het liefst geen groenten. Hij vindt ze vies, zegt hij. Bij zijn ouders hoefde hij nooit groenten te eten. Toen we gingen samenwonen had ik het idee dat mijn vriend na ongeveer een jaar al wel aardig wat groenten zou eten en er geen moeite meer mee zou hebben.

Nu, na anderhalf jaar samenwonen, vindt mijn vriend alleen ui en prei ‘oké’. De overige groenten vindt hij nog steeds vies. Ik hou van koken en lust zelf eigenlijk zo’n beetje alles wel. Omdat ik bang ben voor de gezondheid van mijn vriend en koken graag als een hobby wil behouden (een eter die nooit enthousiast is, motiveert niet), zou ik het erg fijn vinden als mijn vriend meer groenten leert eten.

Zelf heb ik al vrij veel dingen geprobeerd, denk ik. Ik heb samen met mijn vriend gerechten bedacht, zodat we beiden inspraak hadden, alleen vond hij dit niet nodig. Ik heb hem gepusht groenten te eten, geen succes. Chagrijnige hoofden en veel gezeik. Hem laten koken. Resultaat: 100 gram prei in een pan bami voor 2 personen. Ik heb het ook wel eens los gelaten, al lukt me dit niet, omdat het vol tegen mijn principes in gaat. Misschien moet ik het ook wel helemaal loslaten. Alleen zou me dat heel veel moeite en pijn doen, omdat ik mij druk maak om zijn gezondheid en me afvraag hoe het ooit zal gaan als we kinderen (mogen) hebben en papa geen groente eet.

Ik moet wel zeggen dat wanneer de groenten door het eten zitten, zoals bij pasta’s en wokgerechten, mijn vriend wel een deel van de groente eet. Al is dit deel niet gegroeid in de anderhalf jaar dat we samenwonen. Zodra we aardappels eten, wil meneer helemaal geen groenten en krijg ik hem ook niet zo ver dat hij er iets van eet.

Buiten groenten om, lust mijn vriend ook geen rijst, eet bijna geen fruit en veel sauzen en kruidenmixen vindt hij ook niet lekker. Graag zou ik willen dat mijn vriend in ieder geval de gevaren gaat inzien van het feit dat hij geen groenten eet.

Het probleem achter het probleem

Veel van jullie keken of er achter deze situatie misschien nog een dieperliggend probleem zit. Waar komt de aversie tegen groenten van Sara’s vriend vandaan? Is het gewoon omdat hij het echt niet lust of zijn er vroeger aan de eettafel dingen voorgevallen die verband houden met zijn huidige eetgewoontes. Er werd ook gezegd dat dit probleem een issue is geworden in de relatie tussen Sara en haar vriend. Waarom zou je hem dwingen? Heeft dit te maken met jullie verstandhouding? Is het een soort patroon? Er werd van alles gesuggereerd, maar de boodschap was: kijk naar het probleem achter het probleem. Misschien zit er veel meer achter dan dat hij ‘gewoon geen groente lust’.

Oplossingen

Zoals altijd werden er ook weer een heleboel oplossingen aangedragen. Deze waren aan de ene kant praktisch van aard, aan de andere kant wat meer emotioneel van aard. Zo zou Sara bijvoorbeeld gewoon een staafmixer kunnen gebruiken om de groenten fijn te malen en (stiekem) door het eten te doen. Ook zou hij bijvoorbeeld eens zelf kunnen koken. Misschien heeft hij wel hele lekkere vleesgerechten die hij jou kan laten proeven. Op die manier kun je toch lekker samen genieten van het eten en nieuwe recepten. En als hij niet wil koken, schrijf dan op wat hij allemaal wél lust en zie de mogelijkheden.

Accepteren

Is dit nou wel echt jouw probleem?, vroegen veel meedenkers zich af. Jouw vriend is een volwassen man en bepaalt dus lekker zelf wel wat hij wel of niet eet. Hij weet vast en zeker heel goed dat hij misschien niet zo gezond eet als hij zou moeten, maar blijkbaar interesseert hem dat niet zo veel. Probeer het daarom los te laten. Het is zijn eigen verantwoordelijkheid en je kunt iemand niet zomaar veranderen als hij er zelf niet achter staat. Blijf je focussen op je eigen hobby, ga lekker voor anderen koken die jouw kookkunsten, inclusief groenten, wél kunnen waarderen.

Reactie Sara

We hebben natuurlijk ook aan Sara gevraagd of ze iets met jullie reacties kon en hoe het er nu voorstaat met het eetpatroon van haar vriend. Dit is wat ze ons mailde:

In eerste instantie schrok ik van de reacties. Er was een groot deel van de mensen die met tips kwam. Helaas had ik deze tips zelf ook allemaal uitgeprobeerd, hahaha! Verder zei de ene helft dat ik het gedrag moest los laten en de andere helft zei dat ik hem moest los laten. Hem los laten zit er voor mij echt niet in, omdat wij heel veel van elkaar houden. Wel hebben de reacties over het los laten van het gedrag mij aan het denken gezet.

Met name de reactie van Ilse vond ik erg nuttig. Ik wist diep van binnen wel dat het probleem voor een groot deel bij mij ligt/lag. Dat was een goede eye-opener voor mij. Nadat ik alle reacties heb gelezen, heb ik het er met hem nog één keer over gehad. Ik heb hem verteld hoe ik erover dacht, maar dat ik ook wist dat het voor een heel groot deel bij mij ligt. Ook zei ik dat ik wou gaan proberen het los te laten en hem zijn gang te laten gaan. Dit heb ik sindsdien ook gedaan en ik merk dat het eten op zich nu veel prettiger is. Het koken is voor mij soms nog balen, maar dat zal ook wel wennen. Eigenlijk valt het los laten me nu niet eens zo zwaar. Het was denk ik met name de eye-opener die ik nodig had. Bedankt voor alle reacties!

Bedankt weer voor het meedenken allemaal. Sara heeft dus echt iets aan jullie tips gehad en het heeft haar zeker aan het denken gezet. Heb je zin in meer meedenkers? Binnenkort vind je op onze website weer een paar kersverse problemen. Alle lopende casussen vind je hier. Schroom je ook vooral niet om je eigen meedenkverhaal in te sturen.

72 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
05-02-2016

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
j
johanna
12-02-2016
Ik had hetzelfde probleem met mijn ex. In het begin van de relatie wilde hij alles gewoon mee eten. Maar toen we getrouwd waren kwamen de eisen, hij luste heel veel niet! Pasta, rijst, bami, ovenschotels, groeten enz. Ik was vaak twee verschillende maaltijden, soms drie aan het maken. Ook voor de kinderen dat was enorm veel werk en extra afwas. Het was echt niet leuk en dan zet je maar wat in elkaar. Je creativiteit word een stuk minder omdat je mogelijkheden beperkt worden. Toen ik na 10 jaar bij hem weg ging, moest hij zelf gaan koken. Hij kon dit eerst niet dus kocht veel kant en klaar maaltijden en ging naar de chinees of frietzaak. Dit is best prijzig als je dat vaak doet, niet gezond en op den duur niet lekker. Op een gegeven moment kreeg hij huishoudelijke hulp en leerde een beetje koken. Wel veel met van die pakketten van de Knorr daar staat het recept op als begin. Maar ook de gewone kost. Hij leerde een beetje creatief omgaan met het koken wat er allemaal mee kan en dan ontwikkeld de smaak ook meer. Doordat hij zelf moeite moest doen en het betalen,leerde hij wat het betekent.En doordat er niemand was die hij kon afkraken behalve zichzelf, en alleen de mogelijkheid had of opeten of weggooien en niks eten werkte het prima. Na enige tijd luste hij heel veel meer groenten en rijst, bami enz. Hij vond het zelfs heel erg lekker, zijn ouders gingen bij hem eten en zij roemde zijn kookkunst. Nu maakt hij veel klaar en is best wat kilo's aangekomen vind alles lekker. Dus het helemaal niet lusten is gewoon onzin. Door hem telkens zijn zin te geven leert hij het nooit, door hem geen verantwoordelijkheid te geven om het zelf klaar te maken weet hij niet hoeveel energie en liefde je erin stopt. Tenslotte woont hij niet meer bij zijn moeder, dus hij moet gewoon eten wat de pot schaft laat hem die zelf maken. Geef hem zo'n pakket en wat er allemaal in moet aan groenten en vlees en laat hem koken. Wel eisen dat het precies zo gemaakt moet worden als het recept, anders is het geen koken (tenslotte bij de kant en klare maaltijden eet hij de groenten wel). Daarna samen genieten, dan leert hij de moeite van het koken kennen en misschien wordt hij wel enthousiast en gaat zelf kokkerellen wordt je nog verwend ook. En waardeer wat hij doet ook al gaat het de eerste keer niet goed, dan gaat hij het vast vaker doen. Oefening baart kunst toch. Zo kun je afwisselen, en is het ook een verrassing. Het wordt ook niet zo'n verplicht nummer. Succes.
A
Annemieke
12-02-2016
Maak eens een lekker milkshake met bananen/aardbei/(amandel)melk/sinaasappelsap. Maak het romig door er bijvoorbeeld wat (slag)room aan toe t voegen(indien overgewicht niet op de loer ligt bij hem).
Probeer hem op deze manier in te laten zien dat groeten en fruit lekker kunnen zijn.

Of meng de groenten door de blender/maak het heel klein en doe het in het eten.

Het zijn trucjes om kinderen de nodige hoeveelheid groenten te laten eten, maar werkt wellicht ook bij hem.
A
Aaltje
12-02-2016
Waarom eet hij geen groenten? Ja, omdat hij ze niet lust, maar waarom lust hij ze niet?
K
Kim
12-02-2016
Ik wacht zelf ook altijd een slechte eter. Ik lustte veel niet. Dit had voornamelijk met mijn moeders kookkunst te maken. Zij kookt alles door waardoor smaken verdwenen. Mijn vriend is een echte kookliefhebber net zoals jij. Hij heeft mij van alles voorgeschoteld, waarvan ik dacht dat ik het niet zou lusten. Door zijn enthousiasme en uitgebreide verhalen over van alles wat er met het eten te maken had, ben ik gaan proeven. Ik lust nu meer wel dan niet en ik sta nu meer open om te proeven. Mijn vriend heeft mij nooit gepusht om dingen te eten. Het ging uiteindelijk vanzelf. Nu 10 jaar later weet hij zelfs onze dochter te enthousiasmeren in het eten. Voor het koken verteld mijn vriend van alles over de groente en verse kruiden die voor hun liggen en waar ze stukjes rauw van weg eten. Blijf dus lekker enthousiast over eten en koken en wellicht steek je hem met jouw enthousiasme aan
c
claudia
12-02-2016
Doe een bananenpak aan !
K
Kim
12-02-2016
Ik heb mannen (mensen) die niets lusten altijd al een ontzettende afknapper gevonden. Het ontneemt een hoop lol, zo'n zeikerd aan tafel. Het doet me denken aan zeurende kinderen. Misschien heeft hij fantastische andere eigenschappen? Inderdaad: laat je plezier in koken niet bederven: eet en kook met anderen en niet met hem. Laat hem lekker alleen eten, en als met jou wil eten, is er de afspraak dat hij niet zeikt en alles proeft.
K
Klaas Jan
12-02-2016
Je vriend is gewoon een sneu figuur. Volwassen mensen eten gewoon wat ze voorgeschoteld krijgen en gaan zeker niet klagen dat ze iets niet "lusten". Het vastdenken zit bij je vriend die denkt dat groenten vies zijn. Dump die kerel en laat hem lekker in z'n eentje friet en kroketten eten.
P
Paul
12-02-2016
Ik denk dat je het gewoon mag accepteren en loslaten. Als hij liever geen groenten eet, dan is dat prima toch? (het is zijn keuze)
Misschien dat je je mag afvragen wiens probleem het nu uiteindelijk is dat jouw vriend slechts weinig groenten eet/lust. Is het voor hem een probleem? (ziet hij de gevaren die jij ziet?) Wat maakt dat het voor jou een probleem is?
Kun je niet voor jezelf gewoon lekker koken (met alle groentes die jij wel lekker vindt) en dat je vriend gewoon zijn groenteloze gerecht eet?
Andere vraag: Moet je een vegetariër (die kiest ervoor om geen vlees te eten, omdat diegene het niet lekker vindt of omdat hij/zij het zielig vindt voor de dieren) gaan overtuigen dat diegene wel vlees moet gaan eten?
A
Anoniem
12-02-2016
ik vraag me af of je wel eerlijk naar jezelf bent over de kern van het probleem. Ik heb de indruk dat je het vooral heel vervelend vindt dat vriendlief jou je plezier in koken 'afpakt' omdat hij zo weinig groente lust. Ik zeg niet dat je zijn gezondheid onbelangrijk vindt, maar het afpakken van je hobby raakt je meer.

Daarom zou mijn advies zijn om je daarop te gaan focussen. Maak voor hem dingen die hij lekker vindt (stoofvlees met verse friet, pasta met rode gehaktsaus, aardappelgratin met karbonaadjes...) en kook er voor jezelf groente naast. Hij eet met smaak en jij laat je je hobby niet afpakken.

Je vriend is zelf verantwoordelijk voor zijn lijf. Hou je daar dan buiten, want anders pak je hem net zo hard zijn verantwoordelijkheid af als dat hij jou je plezier in koken afpakt.
K
Klaas Jan
12-02-2016
Voor onze kinderen van 4 en 6, ook niet de allerbeste groenteneters, zetten we sinds kort maar één bakje met stukjes groenten op tafel, die ze met de hand mogen pakken. Tussen hen in. Het is daardoor ineens een strijd geworden om meer uit het bakje te halen dan de ander.