Boek ons
Denk mee

Lichaam accepteren

04-04-2016

De meedenker die Renée ons instuurde was een interessante. Dit keer ging het niet over een probleem dat specifiek over haar ging maar iets wat veel algemener is. Veel mensen hebben er last van; het niet kunnen accepteren van hun eigen lichaam. Bijna niemand is er helemaal tevreden mee, we vinden ons eigen lichaam niet mooi zoals die is. Er werd weer veel met Renée en ons meegedacht en we kregen weer prachtige reacties.

Renée verwoordde het probleem als volgt:

Ik heb een omdenkuitdaging. Het gaat over de acceptatie van je lichaam. Het lijkt alsof veel mensen een ander lichaam willen dan ze hebben. Vrouwen willen slanker, meer billen (de nieuwste mode), maar mannen moeten tegenwoordig ook een strak afgetrainde torso hebben. Neem bijvoorbeeld het experiment van Filemon Wesselink (in Filemon staat strak). Hij wil één keer in zijn leven het perfecte lichaam, is extreem gaan trainen en gebruikt ook middelen om dit te bewerkstelligen. Hij eet twintig eieren per dag of zo. Hij heeft nu een perfect torso… en lijkt onzekerder over zijn lichaam dan ooit en voelt zich schuldig als hij zijn eerste biertje drinkt na bijna een half jaar shakes. Mijn omdenkvraag: hoe kunnen we mentaal een switch maken zodat we tevreden zijn met het lichaam dat we hebben?

Een prachtig systeem

Een veel voorkomend aspect in de reacties was onze kijk op ons lichaam. Volgens een aantal meedenkers zijn we vergeten waar het biologisch gezien voor dient. Ons lichaam is een prachtig systeem en het is bijzonder hoe het bij de meeste mensen functioneert. Je moet niet alleen maar kijken naar de buitenkant. Of het nou mooi is of lelijk, dik of dun, je lichaam heeft veel meer functies dan mooi zijn.

Er zijn helaas ook mensen waarvan het lichaam niet altijd functioneert zoals het hoort. Daarom moet je extra dankbaar voor zijn alles wat jij kan met je lichaam. Zoals de dochters van één van de meedenkers ook zeiden toen hun moeder overwoog om iets aan haar buik te laten doen: ‘’Mam serieus dat is ons huis geweest dat ga je toch niet zomaar verbouwen…’’ Ook oud worden hoort erbij en dat kan ook prachtig zijn. Dat je rimpels krijgt, betekent dat je ouder wordt en daar mag je blij mee zijn. Je lichaam is geweldig, waardeer dit!

Ideaalbeeld

Volgens veel meedenkers kun je ook proberen jezelf op een andere manier in het leven te zetten. Probeer je niet te vergelijken met anderen. En al helemaal niet met het door de media geschetste ideaalbeeld. Kies iets anders waar je je mee vergelijkt, want we weten allemaal dat het perfecte mediabeeld eigenlijk niet bestaat en ook nog eens niemand gelukkig maakt. En al zou je ineens 30 kilo afvallen, zou je geen acné meer hebben of is je striae weg, zou je dan niet meer klagen? Wees lief voor jezelf, jij zegt over andermans lichaam ook niet van die akelige dingen.

Onze inzender Renée heeft de reacties zelf natuurlijk ook meegelezen en heeft er een hele mooie samenvatting van gemaakt. Jullie reacties hebben haar erg geïnspireerd.

Wat een diverse, mooie en inspirerende reacties zijn er gegeven. De rode draad: accepteren, flink relativeren en je lichaam/geest/leven in een ruimer/ander perspectief zien.

De reactie die mij het meest inspireerde en wat mij betreft het boek cadeau krijgt gaat over een op zich eenvoudige mindshift, met grote positieve effecten:

Door je leven op 80% van het maximale in te richten haal je veel spanning weg. Nu gaat het onderwerp over het ideale lichaam, morgen gaat het weer over de ideale partner en een beter seksleven. Door te accepteren dat het leven geen wedstrijd is zul je nooit verliezen en ga je stoppen met strijden. Maar let op. Dit is geen vrijbrief om je vol te eten en niet aan sport te doen. Door te gaan sporten, tevens op 80% van het maximale, en je voedingsinname enigszins aan te passen gaat jouw lichaam veranderen, je mentale gesteldheid verbeteren en het zelfvertrouwen gaat ook nog eens stijgen. Heel stiekem, en vrij langzaam, bouw je dan toch aan een fraai lichaam en ga je het ideale beeld in de media relativeren. Je zult ook gaan beseffen dat 100% overgave echt een onzinnige hobby is. Mijn leven is voor 80% gemaximaliseerd, zo hou ik 20% van mijn tijd over om bier te drinken met mijn vrienden en vriendinnen. Groeten van Waanders aka de Grote Optimist.

De meest verrassende ‘slogan’ vind ik:

Ooit een perfect lichaam niet horen klagen? (Josefien)

Maar hoe nu concreet? Wat moet je doen om uit de kramp van een door onszelf en de media zorgvuldig opgebouwd ‘ideaal’ lichaamsbeeld te komen? Concrete tips die zijn opgevallen:

Kies een andere meetlat: weegschaal en spiegels weg (Jenny)

Doe dingen die je energie geven (Diane)

Kijk naar wat er allemaal werkt in je lijf (Elly, Anna, Geke)

Zelf ben ik, geïnspireerd door jullie reacties, ook gaan doordenken over dit onderwerp. Ik was namelijk op zoek naar zo’n slogan waardoor je je mentaal kunt herschikken. Zoals ooit de uitspraak: “Hoezo zoek ik mijn wederhelft, ben ik niet compleet dan”? veel impact heeft gehad op hoe ik naar liefdesrelaties keek.

Hier komen ze:

  • Ik weeg mijn humeur elke dag.
  • Ik heb nog maar één eetregel: geen eetregels.
  • Ik ga er voor de volle 80% voor.
  • Stop met strijden. De winnaar is namelijk al bekend: Magere Hein. 

Meedenkers… veel dank!

Iedereen weer bedankt voor alle tips, adviezen en omdenkers. Voor meer meedenkcasussen klik je hier. Zit je trouwens zelf met een probleem en ben je benieuwd hoe onze meedenkers daar tegenaan kijken? Mail ons dan gerust en we bekijken samen of jouw inzending geschikt is voor deze rubriek.

61 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
Nelleke Poorthuis
04-04-2016

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
L
Linda m
10-04-2016
Ik geloof in een God dat liefde is, en dat Hij een plan heeft met ons. Hij heeft ons daarom geschapen zoals wij zijn. Twijfelen we aan de creatie, aan dit plan? Hij zou het niet gedaan hebben als het goed is en nut heeft. Wellicht helpt dit om eens op een andere manier naar ons lichaam, maar ook naar onze gaven en talenten te kijken.
C
Christine Langerhorst
10-04-2016
Hoe je omgaat met je lichaam is natuurlijk een kwestie van bewustzijn. Een waarheid als een koe, zul je zeggen. Ja, behalve dat er verschillende soorten bewustzijn in een mens existeren waarvan we ons helemaal niet bewust zijn! Je snapt het al; precies, het onderbewustzijn. Dat onderbewustzijn is weer verdeeld in - voor zover we nu weten - drie gebieden. Onze hersens zijn de centrale die deze gebieden kunnen activeren en voor een deel besturen. Voor dit laatste is een helder bewustzijn noodzakelijk. Een zeer belangrijk gebied is het mechanische deel wat zich als een computer laat programmeren. Van sommige programmeringen zijn we ons bewust, van sommige niet. Door mijn vak -hypnotherapie - kunnen onbewuste negatieve programma's bewust gemaakt en getransformeerd tot positieve mogelijkheden. Er is verder nog een hoger bewustzijn waarin o.a. inspiratie en creativiteit zetelt. Maar.. er is ook een lichaamsbewustzijn! Dat lichaamsbewustzijn is ontroerend lief en dienstbaar aan de mens. Het is als een kind wat een opdracht krijgt en die wil vervullen, al valt ie er dood bij neer. Je kunt het ook vergelijken met een trouwe hond die zijn baasje verdedigt al kost het hem het leven. Nu is het gekke dat de mens zijn hond beter behandelt dan zijn lichaamswezen. De hond krijgt aandacht, voedsel en al wat ie nodig heeft. (Er zijn uitzonderingen, ik weet het..)
In sessies, waarin het onderbewustzijn zijn zegje mag doen, verschijnt vaak het lichaamsbewustzijn als een volkomen uitgeput wezen, dat zijn laatste krachten inzet om het lichaam nog overeind te houden. Dan blijken mensen niet geluisterd te hebben naar de signalen die het afgeeft. Als we dan vragen wat het nodig heeft, wordt dat duidelijk getoond.
Er zou hierover veel meer verteld kunnen worden, maar waar het me nu om gaat in antwoord op de gestelde vraag is: als je je bewust bent dat niet jij het bent die je lichaam onderhoudt en doet leven, maar een ongelooflijk trouw en lief wezen dat heel hard zijn best doet om alles wat je hem aanreikt goed te verwerken, dan wil je dat wezen toch geen kwaad doen?
C
Sabine
04-06-2016
Dat is een mooie en liefdevolle manier van kijken. Dank je voor deze blik.
J
Jos Poos
10-04-2016
2 citaten in dit verband;
wie niet tevreden is met wat hij heeft, zal ook niet tevreden zijn met wat hij krijgt (Socrates).
Een tevreden mens is nooit arm, een ontevreden mens echter zal nimmer rijk zijn (Frank Herbert)
en mijn moeder zei wel ... een ons geluk doet meer dan een kilo verstand :-)
G
Gonda Sluter
09-04-2016
Ik weet sinds 4 weken dat ik borstkanker heb. Afgelopen maandag is bij mi een borst verwijderd. In plaats van bij de pakken neer te gaan zitten heb ik er voor gekozen om mijn lichaam te accepteren zoals het is. Je kunt niet perfect zijn. Wel uniek. Mijn lichaam is niet perfect, niet compleet maar mooi wel van mij. En daar ben ik trots op. Mijn motto is:
Tegenslag wordt pas moeilijk als je er een probleem van maakt.
Durf te leven met het lijf dat van jou is. Verander niet wat gezond en dus uniek is. Kijk niet naar anderen, maar kijk naar jezelf. En zie dan, dat je de moeite waard bent zoals je bent. Perfectie bestaat niet.
A
Anoniem
08-04-2016
Als ik naar mezelf kijk en gelijk negatief en oordelend wordt, doe ik mijn ogen een tijdje dicht om daarna nóg eens naar mezelf te kijken, maar nu zonder oordeel. Geheid dat het de 2e keer al een stuk vriendelijker is!
G
Gerdien van Lemmen
08-04-2016
Accepteer wie je bent en hoe je er uit ziet. Hier word je een veel leuker mens van. Groetjes van een vrouw met een maatje meer.
P
Petra Angelone
06-04-2016
De eerste 50 jaar van mijn leven stond in het teken van mijn lijf. De aankomende jaren staat het in het teken van leven met mijn lekkere lijf.
A
Annelies
06-04-2016
Je lichaam zou een verlengde moeten zijn van je geest. Dus m.i. zijn onzekerheden die we (mijzelf incluis) hebben over ons lichaam voor een groot deel te wijten aan onzekerheden in ons karakter.
A
Annelies
06-04-2016
Je lichaam zou een verlengde moeten zijn van je geest. Dus m.i. zijn onzekerheden die we (mijzelf incluis) hebben over ons lichaam voor een groot deel te wijten aan onzekerheden in ons karakter. En ik denk dat het een de ander verstrekt. Zit je letterlijk lekker in je vel, dan werkt dat mentaal en v.v.
N
Nettie
06-04-2016
En zo is het ook. Want bij de een staat 50 kilo prachtig, terwijl het voor de ander veel en veel te mager is. Er bestaan niet iets als 1 ideaal voor alle vrouwen/mannen. Gelukkig zijn we allemaal anders! Zoek je eigen kracht en talent, misschien is die wel veel mooier Dan 'mooi' zijn. Misschien zijn al die 'mooie' mensen wel jaloers op je, zonder dat je het zelf ziet. Een ding is zeker, hoe hard je ook traint..... We gaan (bijna) allemaal oud en gerimpeld ons kistje in en wat zullen je laatste gedachten zijn...... Vast niet hoe 'mooi' je jezelf vond.....