Boek ons
Denk mee

Lichaam accepteren

04-04-2016

De meedenker die Renée ons instuurde was een interessante. Dit keer ging het niet over een probleem dat specifiek over haar ging maar iets wat veel algemener is. Veel mensen hebben er last van; het niet kunnen accepteren van hun eigen lichaam. Bijna niemand is er helemaal tevreden mee, we vinden ons eigen lichaam niet mooi zoals die is. Er werd weer veel met Renée en ons meegedacht en we kregen weer prachtige reacties.

Renée verwoordde het probleem als volgt:

Ik heb een omdenkuitdaging. Het gaat over de acceptatie van je lichaam. Het lijkt alsof veel mensen een ander lichaam willen dan ze hebben. Vrouwen willen slanker, meer billen (de nieuwste mode), maar mannen moeten tegenwoordig ook een strak afgetrainde torso hebben. Neem bijvoorbeeld het experiment van Filemon Wesselink (in Filemon staat strak). Hij wil één keer in zijn leven het perfecte lichaam, is extreem gaan trainen en gebruikt ook middelen om dit te bewerkstelligen. Hij eet twintig eieren per dag of zo. Hij heeft nu een perfect torso… en lijkt onzekerder over zijn lichaam dan ooit en voelt zich schuldig als hij zijn eerste biertje drinkt na bijna een half jaar shakes. Mijn omdenkvraag: hoe kunnen we mentaal een switch maken zodat we tevreden zijn met het lichaam dat we hebben?

Een prachtig systeem

Een veel voorkomend aspect in de reacties was onze kijk op ons lichaam. Volgens een aantal meedenkers zijn we vergeten waar het biologisch gezien voor dient. Ons lichaam is een prachtig systeem en het is bijzonder hoe het bij de meeste mensen functioneert. Je moet niet alleen maar kijken naar de buitenkant. Of het nou mooi is of lelijk, dik of dun, je lichaam heeft veel meer functies dan mooi zijn.

Er zijn helaas ook mensen waarvan het lichaam niet altijd functioneert zoals het hoort. Daarom moet je extra dankbaar voor zijn alles wat jij kan met je lichaam. Zoals de dochters van één van de meedenkers ook zeiden toen hun moeder overwoog om iets aan haar buik te laten doen: ‘’Mam serieus dat is ons huis geweest dat ga je toch niet zomaar verbouwen…’’ Ook oud worden hoort erbij en dat kan ook prachtig zijn. Dat je rimpels krijgt, betekent dat je ouder wordt en daar mag je blij mee zijn. Je lichaam is geweldig, waardeer dit!

Ideaalbeeld

Volgens veel meedenkers kun je ook proberen jezelf op een andere manier in het leven te zetten. Probeer je niet te vergelijken met anderen. En al helemaal niet met het door de media geschetste ideaalbeeld. Kies iets anders waar je je mee vergelijkt, want we weten allemaal dat het perfecte mediabeeld eigenlijk niet bestaat en ook nog eens niemand gelukkig maakt. En al zou je ineens 30 kilo afvallen, zou je geen acné meer hebben of is je striae weg, zou je dan niet meer klagen? Wees lief voor jezelf, jij zegt over andermans lichaam ook niet van die akelige dingen.

Onze inzender Renée heeft de reacties zelf natuurlijk ook meegelezen en heeft er een hele mooie samenvatting van gemaakt. Jullie reacties hebben haar erg geïnspireerd.

Wat een diverse, mooie en inspirerende reacties zijn er gegeven. De rode draad: accepteren, flink relativeren en je lichaam/geest/leven in een ruimer/ander perspectief zien.

De reactie die mij het meest inspireerde en wat mij betreft het boek cadeau krijgt gaat over een op zich eenvoudige mindshift, met grote positieve effecten:

Door je leven op 80% van het maximale in te richten haal je veel spanning weg. Nu gaat het onderwerp over het ideale lichaam, morgen gaat het weer over de ideale partner en een beter seksleven. Door te accepteren dat het leven geen wedstrijd is zul je nooit verliezen en ga je stoppen met strijden. Maar let op. Dit is geen vrijbrief om je vol te eten en niet aan sport te doen. Door te gaan sporten, tevens op 80% van het maximale, en je voedingsinname enigszins aan te passen gaat jouw lichaam veranderen, je mentale gesteldheid verbeteren en het zelfvertrouwen gaat ook nog eens stijgen. Heel stiekem, en vrij langzaam, bouw je dan toch aan een fraai lichaam en ga je het ideale beeld in de media relativeren. Je zult ook gaan beseffen dat 100% overgave echt een onzinnige hobby is. Mijn leven is voor 80% gemaximaliseerd, zo hou ik 20% van mijn tijd over om bier te drinken met mijn vrienden en vriendinnen. Groeten van Waanders aka de Grote Optimist.

De meest verrassende ‘slogan’ vind ik:

Ooit een perfect lichaam niet horen klagen? (Josefien)

Maar hoe nu concreet? Wat moet je doen om uit de kramp van een door onszelf en de media zorgvuldig opgebouwd ‘ideaal’ lichaamsbeeld te komen? Concrete tips die zijn opgevallen:

Kies een andere meetlat: weegschaal en spiegels weg (Jenny)

Doe dingen die je energie geven (Diane)

Kijk naar wat er allemaal werkt in je lijf (Elly, Anna, Geke)

Zelf ben ik, geïnspireerd door jullie reacties, ook gaan doordenken over dit onderwerp. Ik was namelijk op zoek naar zo’n slogan waardoor je je mentaal kunt herschikken. Zoals ooit de uitspraak: “Hoezo zoek ik mijn wederhelft, ben ik niet compleet dan”? veel impact heeft gehad op hoe ik naar liefdesrelaties keek.

Hier komen ze:

  • Ik weeg mijn humeur elke dag.
  • Ik heb nog maar één eetregel: geen eetregels.
  • Ik ga er voor de volle 80% voor.
  • Stop met strijden. De winnaar is namelijk al bekend: Magere Hein. 

Meedenkers… veel dank!

Iedereen weer bedankt voor alle tips, adviezen en omdenkers. Voor meer meedenkcasussen klik je hier. Zit je trouwens zelf met een probleem en ben je benieuwd hoe onze meedenkers daar tegenaan kijken? Mail ons dan gerust en we bekijken samen of jouw inzending geschikt is voor deze rubriek.

61 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
Nelleke Poorthuis
04-04-2016

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
M
M Tucker
08-09-2016
Momentum bepaal je door focus...waarop je focust is een keuze.
M
Marc
29-05-2016
Puur kijkend naar de gestelde omdenkvraag "hoe kunnen we mentaal een switch maken zodat we tevreden zijn met het lichaam dat we hebben?" moet ik eerlijk bekennen dat ik hierin geen probleem zie. Waarom is het een probleem wanneer jij niet tevreden bent met je lichaam en daar dus iets aan wilt doen? En al helemaal, waarom vind jij het een probleem dat ánderen hun lichaam niet accepteren zoals het is en er iets aan willen doen? Daarnaast, in sommige gevallen is 'het accepteren van je lichaam' geen oplossing voor een probleem, maar het negeren van een bedreiging van je gezondheid. Het is heel fijn hoor, wanneer je 180 kilo weegt, suikerziekte hebt en een veel te hoog cholesterol, en dan heel welgemeend kunt zeggen 'ik ben tevreden met mijn lijf zoals het is'. Maar gezond is het niet!
M.i. is deze vraag enkel en alleen van toepassing wanneer je vast zit in een lichaam waar je helemaal niets aan kúnt veranderen en daar een mentaal probleem mee hebt (en dat is m.i. vrijwel nooit). In alle andere gevallen: het is jouw lijf, doe ermee of maak ervan wat jij wilt! Ga sporten. Versier je lijf met een tattoo, piercing, wat dan ook. Jouw lijf is jouw feestje. En anderen hebben dát maar mentaal te accepteren.
G
Gemmie
26-05-2016
Ik was nooit tevreden met mijn lichaam. Heb ook flink geschommeld van anorexia naar boulimia.
Uiteindelijk heb ik geleerd om hiermee om te gaan. En om deze ziekten niet te zien als mijn vijand maar vriend in moeilijke tijden die ik gehad heb.
Nu heb ik ze niet meer nodig. Ik sta iedere morgen voor de spiegel en benoem de mooie dingen aan mijzelf. Ik ben gelukkig met wie ik ben.
Van deze periode heb ik geleerd. Nu heb ik er mijn beroep van gemaakt. Ik help andere mensen die het moeilijk hebben. Mensen die ook door hun gewicht een slecht zelfbeeld hebben of mensen die een slechte relatie met eten hebben.
Wat ik heb doorgemaakt zie ik dus als een positief iets, als een verrijking.
D
Dries
14-05-2016
Train je weerbaarheid. Ga compertatief sporten. Leer verliezen, leer accepteren. We zijn niet alleen ontevreden over ons eigen lichaam maar veelal ook over andere aspecten. Materialistische zaken zoals de auto, kleding, huis. Prestaties van de kinderen enz.. We hebben het te goed. Zijn niet meer gewend door hard werken iets te presteren het gaat te eenvoudig. Falen hoeft niet meer en zijn we volkomen verleerd. Door in beweging te komen. Echt iets te gaan doen, fouten te maken, te verliezen trainen we ons zelf te accepteren. Een snelle fix bestaat er niet.
G
Geke
14-05-2016
Er zijn twee dingen die mij de laatste tijd erg geholpen hebben bij het (steeds meer) accepteren van mijn lichaam.
Het eerste is: wees dankbaar voor wat je allemaal kan met je lichaam, hoe krachtig het is. Al heb ik (vind ik zelf) dikke bovenbenen en zou ik best een strakkere buik willen hebben; daar gaat het niet om. Met mijn lichaam kan ik ademhalen, springen, knuffelen, hardlopen, viool spelen, werken, leren, slapen, huilen en lachen en een heleboel andere dingen. Deze gedachte heeft mijn waardering voor mijn eigen lichaam een flinke impuls gegeven.
Het tweede is: bekijk je lichaam als een afspiegeling van jouw leven tot nu toe. Je lichaam straalt uit wie je bent, wat je hebt meegemaakt, goede en slechte dingen. Ik heb bijvoorbeeld een neiging tot emotioneel eten in periodes dat het psychisch/emotioneel niet lekker gaat. Dit wil ik niet goedpraten, want het is geen gezonde manier van omgaan met emoties. Maar deze moeilijke periodes hebben mij wel gevormd, letterlijk en dus ook figuurlijk. En ik ben trots dat ik die periodes ben doorgekomen en dus mag ik ook trots zijn op hoe me dat heeft gevormd.
I
Ilona
14-05-2016
Zelf heb ik te kampen met overgewicht en snelle gewichtstoename als ik me "even laat gaan". Gezonder eten om af te vallen werkte nooit, ik herken helemaal dat gevoel van "schuldig voelen bij het eerste biertje", ik was telkens als ik iets kan gezonds at doodongelukkig en de tijd ertussen was ik niet tevreden en moest er meer af...

Ik heb ook gemerkt dat als je ongelukkig bent, je nooit knap bent. Ik heb mezelf nooit knap en dun kunnen zien, ik zag alleen lelijkheid.

Loslaten, dat heb ik moeten leren. Accepteren, dat mijn lichaam is zoals het is. Ik ben mijn lichaam juist goed verwennen. Verwennen met sport en gezond eten, maar ook met rust. De gedachte dat je met een gezonder en vitaler lichaam langer "jong" blijft en gezonder leeft hielp mij wel. Ik doe dit voor mijzelf!!! Ook verwen ik mijzelf met leuke uitstapjes, lekker uit eten, ik zoek geluk op en verwen mijn lichaam en geest .

Ik ben nu 15 kilo zwaarder en nog nooit zo gelukkig geweest. Ik vind mijzelf redelijk knap en durf er sexy bij te lopen, met mijn brede ronde heupen en klein buikje. Mannen kijken me na en met hardlopen toeteren ze wel eens (en ik maak mezelf altijd wijs dat het voor mij is!)

Ik gun iedereen hetzelfde gevoel toe, het is een lastig proces en ook ik heb nog wel eens een vervelend moment dat ik me er toch rot over voel, maar uiteindelijk ben je gelukkiger als je je leven kan leiden zonder je druk te maken over je kilo's denk ik.
D
Daisy
14-05-2016
Met dit probleem worstel ik al zo lang als ik mij kan herinneren.
Ik heb flink geschommeld qua gewicht en omvang maar merkte dat ik op mijn laagste gewicht en kleinste omvang, net zo ongelukkig was als op mijn hoogste gewicht.
Onlangs zag ik in de sportschool de nieuwe swimwear reclame van de hunkemoller. Normaal kijk ik naar de buik en ben jaloers op hoe plat het is, maar dit keer keek ik naar de rest van het lichaam. De magere armen, de uitstekende botten en vroeg me af of de lach op het gezicht van het model wel echt was. Kan zij wel genieten? Eten waar ze trek in heeft? onbezorgd een fles wijn open trekken?
Ineens ging bij mij de switch om. Het leven is te kort om bezig te zijn met een subjectief ideaal te bereiken (helaas vorig jaar nog iets te dichtbij meegemaakt). Het gaat om genieten. Natuurlijk is het belangrijk gezond te blijven. Maar er is niks mis met een keertje genieten. Ieder lichaam is net zo uniek als iedere ziel. En alles waar je zo hard voor aan het afslanken of sporten bent, kan ineens veranderen door zwangerscshap, ziekte of gewoon het ouder worden.
Loslaten van een ideaalbeeld is moeilijk. Het is denk ik meer de vraag, hoe wil je leven?
L
Linde
14-05-2016
Juist door er 'perfect' uit te zien ben je de persoon waaraan anderen zich afmeten en zich weer minder over zichzelf voelen. Dat is wat je uitdraagt naar de wereld. Een oppervlakkige vorm van perfect willen zijn. Het is juist de kunst blij te zijn met je imperfecties en dit naar buiten te dragen. Dat maakt dat mensen zich aan jou gaan afmeten en ook leren blij met zichzelf te zijn.
L
Leay
24-04-2016
Ik vergeleek mij altijd met mensen die ik als 'mooier dan ik' ervaarde, als ik me nu even sip voel kijk ik naar het schattige meisje met flapoortjes waardoor ik mijn iets te grote oorlellen vergeet.
J
Jaime
23-04-2016
wanneer je voldoende zelfliefde hebt, is de esthetiek van het lijf niet belangrijk.
Je lijf is immers 'alleen maar' het middel om je geest neer te zetten, C'est tout.
Je lichaam werkt voor je, beschouw het als zodanig en niet meer als dat