Boek ons
Denk mee

Hulp gezocht!

07-08-2013

‘Omdenken is stom’ is het volgende boek(je) waar we op dit moment aan werken. Een boekje met verhalen van en door kinderen. Wat is onze aanname? Dat de mens van nature creatief is en dus goed kan ‘omdenken’, maar dat we het als volwassene afleren.

Logisch denken wordt ons aangeleerd. Niks mis mee. Het probleem is echter dat het op zo’n manier gebeurt, dat creatief denken ons wordt afgeleerd. En dat is jammer.

Om onze stelling te onderbouwen zijn we op zoek naar literatuur, onderzoeken, bewijzen, dat creatief denken ons inderdaad wordt afgeleerd.

Hier hebben we jullie hulp bij nodig. Heb je suggesties voor literatuur, websites, etc., wil je het ons dan laten weten? Uiteraard zijn we jullie eeuwig dankbaar!

Vriendelijke groet,

Berthold Gunster

Januari 2013 

15 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
07-08-2013

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
A
Anoniem
19-12-2015
Dingen die voor volwassenen logisch lijken, zijn dat voor een kind vaak niet. Vandaar dat (als je geluk hebt) de vraag "Waarom?", zo vaak gesteld wordt.
K
Kees Hoekman
21-02-2013
Leven in je leven, door Young en Klosko.
Prachtig zelfhulp boek, wat je meeneemt door de valkuilen in je leven. Confronterend, praktisch en, waar het om gaat, je wordt aan het creatief denken gezet.

Een boek wat je ieder jaar eens even moet doornemen, om jezelf een spiegel voor te houden.
M
Minze van der Veen
09-02-2013
Reactie op de foto: als iedereen uit "the box" moet denken, mischien moet "the box" eens aangepakt worden.
m
maurice
05-02-2013
er zijn op youtube en TED veel filmpjes te vinden van ken robinson zoals de volgende: http://www.youtube.com/watch?v=zDZFcDGpL4U
rond 7.40 verwijst hij naar een studie over divergent denken. waaruit blijkt dat dit vermogen minder wordt naarmate we ouder worden. Daarnaast vind ik zelf het werk van C.S. Dweck interessant over mindsets. over de vraag of we fouten mogen maken van onszelf (voorwaarde voor creativiteit?) of dat we vooral bezig zijn met bewijzen dat we slim zijn. deze `leerhouding` zou behoorlijk aangeleerd zijn door opvoeding en onderwijs. waarmee indirect creativiteit dus wordt afgeleerd. Haar boek mindset is van 2006 en voor een breed publiek, daarnaast is er ook een meer `wetenschappelijke` versie van rond 1999/2000. Het boek `de kunst van het falen` van arjan van dam uit 2009 beschrijft aan de hand van wetenschappelijke inzichten zaken over fouten mogen maken, creativiteit en gelukkig worden. Wie weet kunnen jullie er wat mee!
S
SD
30-01-2013
Ik loop puffend met zware boodschappentas de trap op. Dochter van 3 vraagt
X
XL
30-01-2013
We gaan dit jaar voor het eerst van de zomer met het gezin op vakantie met het vliegtuig naar de zon. Ik heb mijn dochter van 3 uitgelegd dat we met het vliegtuig naar het strand gaan (lekker simpel) en dat ik hard moet werken om geld te verdienen, omdat met het vliegtuig naar het strand gaan heel duur is.

Haar reactie: "Als we op het strand even de schatkist graven hebben we heeeeeel veel centjes voor vakantie"
j
jos
29-01-2013
Zoon van 11 jaar kijkt fronsend en zegt "eigenlijk is er nooit iets echt zeker". Nou reageer ik heel erg direct (ik schrok er wat van achteraf): "Behalve dat je zeker weet dat je doodgaat". Dan kijken we samen naar de sterren en zwaaien de mensen gedag die hier op aarde niet meer bij ons zijn. Paar weken later heeft oma een pacemaker gekregen. Zoon hoort dat nieuws em de uitleg aan en zegt: "Oh, hoe met dat nu met oma? Nu kan zij niet meer dood."
T
Tanja
29-01-2013
Dochter (7) leest aandachtig een pak melk. Iets geks want meestal hebben we flessen melk zonder etiket. Ze kijkt verward op en vraagt: "zeg, hoe vol was het pak eigenlijk toen je het kocht?" #halfvollemelk
T
Tanja
29-01-2013
Zoon (5) is intens verdrietig omdat oma op sterven ligt, draaft door en zegt dat daarna iedereen om hem heen zal sterven. Mama gelukkig niet. Waarom niet? "mama, jij rookt, daar word je heel oud van!"
M
Margit
29-01-2013
Voelde me toch wel een beetje schuldig... Echtgenoot en ik acht dagen samen naar het zonnige Portugal, voor het eerst ZONDER de kinderen. En de kinderen bij opa en oma. Ik vond het een beetje zielig, dat ze niet mee `mochten`... Maar wat zegt dochterlief? `Arme papa en mama, jullie zijn nu nog maar met z`n tweetjes, en wij zijn lekker