Boek ons
Denk mee

Concertkletsers

29-11-2016

Vandaag wordt de meedenker van Ilonka afgesloten. Ilonka mailde ons een probleem dat door veel mensen werd herkend: concertkletsers, oftewel mensen die dwars door de mooie muziek heen praten. Jullie dachten met haar mee en wij hebben de meest opvallende reacties verzameld.

Ilonka omschreef haar probleem als volgt:

Ik hou ontzettend veel van muziek, ben een echte muziek fan en ik ga dan ook geregeld naar concerten. Maar de laatste tijd wordt mijn concertplezier vreselijk vergald door mensen die maar blijven praten tijdens het optreden. Er wordt hard gelachen en veel gekletst. Het lijkt steeds meer een tendens te worden om actief te socializen tijdens een live optreden zonder rekening te houden met de concertbezoeker die wel wil genieten van de muziek. Natuurlijk wordt er weleens wat gezegd, of gepraat, maar het lijkt de laatste tijd steeds erger te worden. Geroezemoes alom en regelmatig hinderlijk en storend. Akoestische nummers worden verstoord en a capella heeft hierdoor ook zn glans verloren.

Accepteren en oplossen

De algemene tip in veel van de reacties was het accepteren van de situatie. Met als kernboodschap: het gedrag van anderen kun je niet veranderen, maar jouw verwachtingen kun je wel bijstellen. Met die gedachte werd er ook gezocht naar een oplossing, want waar omdenken niet lukt, is oplossen natuurlijk ook een goed alternatief!

Rudy vertelde ons: Je kunt zelf anders gaan denken over de overlast. Realiseer je dat je niet alleen bent op de wereld. De anderen hebben ook betaald, en komen ook voor plezier. Besef dat zij het naar hun zin hebben. Richt je aandacht op het podium en geniet. Kijk hoe de anderen genieten van hun gezellige geklets en geniet nog een keer

Nanja sluit hierop aan en geeft als tip: Ik ga meestal ergens anders staan. Het lukt me steeds meer om dat zonder veel passieve agressiviteit te doen. Ik heb last, dus ik ga weg. Oordelen over wat wel en niet zou moeten heeft geen zin: dat is slechts mijn mening en niet de realiteit.

Henk-Jan ziet muziek als een vorm van communicatie. Er vindt interactie plaats en daar kun je gebruik van maken: Wees blij dat jij er onderdeel van mag zijn. Dat is het publiek immers ook, anders hadden ze geen kaartje gekocht en tijd vrij gemaakt om het concert bij te wonen. Bedank het publiek dat zij mee willen gaan in de dialoog. Voor een monoloog is de radio wellicht een beter medium.

Volgens Peter is het dan ook zo dat mensen om verschillende redenen naar een concert gaan: Voor de een betekent dit gefocust luisteren, voor de ander is dat een avondje uit met vrienden en goede (achtergrond)muziek. In beide gevallen is er interactie. Volgens mij kiezen mensen zelf voor de interactie die zij op dat moment het meest interessant vinden.

Focussen

Judith koos ervoor om te focussen op wat wél leuk is aan het concert, en daar je energie in te steken: Ga op in de vibe, muziek, wat je ziet, maak contact en geniet van alles eromheen. Ervaar, voel en dat gaat verder dan alleen maar de tekst en muziek luisteren, want dat kan ik thuis ook en is goedkoper.

Omkeren en respecteren

Er werd ook gebruik gemaakt van de strategie van het omkeren. Lars geeft als tip om alléén nog maar naar bands te gaan die keiharde teringherrie maken, zodat kletsen geen zin meer heeft. Thijs kiest voor de strategie van het respecteren. Mensen zijn overal op voorbereid behalve op uiterst serieus genomen te worden, Thijs: Stel de vraag aan de concertkletsers of de muzikanten wat zachter moeten spelen zodat zij elkaar beter kunnen verstaan. Of dit het gewenste effect oplevert is natuurlijk maar de vraag, al kun je er zelf misschien wel lol aan beleven.

Stiltecoupé

Een andere oplossing werd gegeven door het aanbieden van een speciale stilteruimte waar mensen in alle rust van de muziek kunnen genieten. Op die manier kunnen de concertkletsers hun eigen gang gaan en worden de liefhebbers niet gestoord. Yvette: Het zou ideaal zijn als er verschillende gedeeltes in de zaal zouden zijn. 1 voor de concertkletsers en 1 voor de luisteraars.

Doorzetten

Ook de doorzetstrategie werd toegepast, door te volharden in wat je wilt creëer je soms nieuwe mogelijkheden. Theo herkent zich enorm in het probleem en kwam met de tip om briefjes mee te nemen waarop je duidelijk en met passie uitlegt waarom het concert zo belangrijk voor jou is. Theo Ze zijn dan in ieder geval even stil tijdens het lezen. Een anonieme omdenker voegde er aan toe: Neem dan zoveel papieren mee dat ze tenminste even blijven lezen!

Meedenken? Meezingen!

Tenslotte kwam Astrid met het idee om iedereen mee te laten zingen, zodat je samen bezig bent met de muziek. Want wie zingt, kan niet kletsen. Astrid: Ik weet alleen niet of het concert er dan op vooruit gaat.

De reactie van Ilonka

Ilonka heeft gereageerd op jullie tips en laat het volgende weten:

Allereerst was het goed om te weten dat ik niet de enige ben die last heeft van concertkletsen. Blijkbaar zijn er meerdere mensen bekend met dit (nieuwe) fenomeen.

Ik wil iedereen bedanken voor de vele reacties met tips en adviezen. Humor is erg belangrijk in de omgang met mensen en zeker tijdens een leuke concertavond. Maar het meeste heb ik gehad aan het advies van Rudy en van Carla.

Het is namelijk onmogelijk om anderen te veranderen. Mijn eigen beleving en gevoel daarentegen kan ik wel veranderen. De concertkletsers hebben ook betaald voor een leuke avond en komen ook om plezier te hebben. Dat gegeven hield ik in mijn achterhoofd. Door mijn aandacht meer te focussen op het podium waar de muzikanten stonden in plaats van mijn irritaties ten opzichte van alle kletsers, kan ik meer genieten van de muziek.

Het ultieme omdenken dus! Er is namelijk pas sprake van een probleem als je er een probleem van maakt. Dus ik liet de concertkletsers voor wie ze waren en heb genoten van het concert van Blaudzun in Metropool afgelopen december. Een nummer werd zelfs akoestisch gespeeld en dat was prachtig. Je kon geen speld horen vallen, ook geen doosje, maar het was bijna stil in de zaal

En Carla adviseerde mij om naar een hardrockconcert gegaan en dat is goed bevallen. Bij Lemmy Lives (tribute to Motorhead) heb ik geen moment last gehad van concertkletsers, alleen van mijn oren. Dat dan weer wel...

Wij willen jullie weer bedanken voor het meedenken! Rudy en Carla, één van onze boeken is naar jullie onderweg! Heb je zin in meer meedenkers? Je vindt op onze website weer een paar kersverse problemen. Alle casussen vind je hier. Schroom je ook vooral niet om je eigen meedenkverhaal in te sturen.

P.S. In februari 2018 voerde concertzaal Paard in Den Haag de Lul-Niet-Lollie in. De lieflijkste manier om concertbezoekers de mond te snoeren.

39 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
Nelleke Poorthuis
29-11-2016

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
B
Ben Tekstschrijver
03-12-2016
Ik heb over een maand geleden over hetzelfde onderwerp een blog geschreven. Ook ik heb al tientallen concerten verpest horen worden door de babbelterreur tijdens concerten. Ben benieuwd naar de Omdenk-oplossingen. Het blog staat hier: https://www.bentekstschrijver.nl/vechten-babbelende-bierkaai.
I
Inge
30-11-2016
Ilonka is niet de organisator van de concerten en daardoor is haar invloed én verantwoordelijkheid beperkt. Echter, ze is wel betalende klant. Blijkbaar is er veel behoefte om 'gezellig' te socializen tijdens concerten en hebben deze mensen een andere beleving van het product 'concert' dan Ilonka. Je zou aan de organisatie van een dergelijk concert kunnen vragen wat zij voor ogen hebben met hun evenement; is praten toegestaan of niet? Vervolgens kan Ilonka hier de concerten op uit zoeken waar praten niet is toegestaan; heeft ze toch nog last, dan heeft de organisatie verzuimd het beloofde product te leveren en kan zij hem hierop aanspreken. En natuurlijk, als de organisatie goed kan omdenken, dan maken zij natuurlijk in de aankondiging al verschil tussen 'gezellige' en 'stille' edities van het concert.... Die tip zou Ilonka ze eventueel kunnen geven.
K
K. Rovers
30-11-2016
Ik zie een taak voor licht- en geluidsmensen die door zaalverlichting aan en PA uit te zetten het storende gedrag van het geouwehoer rechtstreeks terugkoppelen naar het publiek...
J
Jeroen
30-11-2016
Ik zat ooit eens bij een intiem optreden van de Belgische An Pierlé. Zij stopte het optreden en verzocht pinnig het publiek bij de bar op te houden met praten. Het hielp .... bleek later een vriend van me te zijn :-)

Maar zelf ervaar ik het idd regelmatig. Ik zeg er gewoon wat van en kan heel boos kijken.
R
Rianne
30-11-2016
Geniet van de ruimte die je hebt om te focussen van jezelf tot aan de grens van het geluid. Iets pakkends met geluidsbarriere misschien.

Als het je irriteert, herken je het dan ook? Als je het herkent, doe je het dan zelf ook?
-----

Ik hoop dat bovenstaande 2 inzichten inspiratie geven tot een pakkende omdenk gedachte :) succes
k
kamiel
30-11-2016
spreek de ander aan op zijn inlevingsvermogen: 'ik snap dat je graag iets wil delen met je vriend of vriendin, maar ik vind het erg belangrijk om de muziek goed te kunnen horen. denk je dat we tot een goede oplossing kunnen komen?' - spreken in imperatieven helpt vaak minder ;)
G
Geert
30-11-2016
Kom in België spelen, daar doen we dat véél minder ... of doe zoals de zanger van Echo and the bunnymen het zo mooi verwoordde in Maastricht : " Shut the f#ck up at the bar while the greatest voice in the world is singing !!!"
p
pieter
29-11-2016
Complimenteer hun voor het prachtige voorspel, en bedank ze voor het opwarmen van uw trommelvliezen. Als dit niet werkt schreeuwt u woest dat dit de omgekeerde wereld is. Laat de persoon in kwestie vervolgens met zijn of haar oog tegen uw vuist aanlopen.
P
Pieter
29-11-2016
Complimenteer hun voor het prachtige voorspel, en bedank ze voor het opwarmen van uw trommelvliezen. Als dit niet werkt schreeuwt u woest dat dit de omgekeerde wereld is. Laat de persoon in kwestie vervolgens met zijn oog tegen uw vuist op lopen.
T
Theo Renes
29-11-2016
Dit probleem is enórm herkenbaar... Ik erger me er zelf ook rot aan. Ik heb het volgende nog niet in de praktijk gebracht, maar... probeer het eens . Neem papieren met tekst mee. In die tekst leg je kort, maar met passie, uit waarom jij zo geniet van muziek. En die deel je dan uit aan concertkletsers. Ze zijn dan in elk geval even stil tijdens het lezen...
T
Anoniem
30-11-2016
neem meerdere papieren mee zodat je ze blijven lezen