zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons
Denk mee

Concertkletsers

29-11-2016
Meedenker Concertkletsers

Vandaag wordt de meedenker van Ilonka afgesloten. Ilonka mailde ons een probleem dat door veel mensen werd herkend: concertkletsers, oftewel mensen die dwars door de mooie muziek heen praten. Jullie dachten met haar mee en wij hebben de meest opvallende reacties verzameld.

Ilonka omschreef haar probleem als volgt:

Ik hou ontzettend veel van muziek, ben een echte muziek fan en ik ga dan ook geregeld naar concerten. Maar de laatste tijd wordt mijn concertplezier vreselijk vergald door mensen die maar blijven praten tijdens het optreden. Er wordt hard gelachen en veel gekletst. Het lijkt steeds meer een tendens te worden om actief te socializen tijdens een live optreden zonder rekening te houden met de concertbezoeker die wel wil genieten van de muziek. Natuurlijk wordt er weleens wat gezegd, of gepraat, maar het lijkt de laatste tijd steeds erger te worden. Geroezemoes alom en regelmatig hinderlijk en storend. Akoestische nummers worden verstoord en a capella heeft hierdoor ook zn glans verloren.

Accepteren en oplossen

De algemene tip in veel van de reacties was het accepteren van de situatie. Met als kernboodschap: het gedrag van anderen kun je niet veranderen, maar jouw verwachtingen kun je wel bijstellen. Met die gedachte werd er ook gezocht naar een oplossing, want waar omdenken niet lukt, is oplossen natuurlijk ook een goed alternatief!

Rudy vertelde ons: Je kunt zelf anders gaan denken over de overlast. Realiseer je dat je niet alleen bent op de wereld. De anderen hebben ook betaald, en komen ook voor plezier. Besef dat zij het naar hun zin hebben. Richt je aandacht op het podium en geniet. Kijk hoe de anderen genieten van hun gezellige geklets en geniet nog een keer

Nanja sluit hierop aan en geeft als tip: Ik ga meestal ergens anders staan. Het lukt me steeds meer om dat zonder veel passieve agressiviteit te doen. Ik heb last, dus ik ga weg. Oordelen over wat wel en niet zou moeten heeft geen zin: dat is slechts mijn mening en niet de realiteit.

Henk-Jan ziet muziek als een vorm van communicatie. Er vindt interactie plaats en daar kun je gebruik van maken: Wees blij dat jij er onderdeel van mag zijn. Dat is het publiek immers ook, anders hadden ze geen kaartje gekocht en tijd vrij gemaakt om het concert bij te wonen. Bedank het publiek dat zij mee willen gaan in de dialoog. Voor een monoloog is de radio wellicht een beter medium.

Volgens Peter is het dan ook zo dat mensen om verschillende redenen naar een concert gaan: Voor de een betekent dit gefocust luisteren, voor de ander is dat een avondje uit met vrienden en goede (achtergrond)muziek. In beide gevallen is er interactie. Volgens mij kiezen mensen zelf voor de interactie die zij op dat moment het meest interessant vinden.

Focussen

Judith koos ervoor om te focussen op wat wél leuk is aan het concert, en daar je energie in te steken: Ga op in de vibe, muziek, wat je ziet, maak contact en geniet van alles eromheen. Ervaar, voel en dat gaat verder dan alleen maar de tekst en muziek luisteren, want dat kan ik thuis ook en is goedkoper.

Omkeren en respecteren

Er werd ook gebruik gemaakt van de strategie van het omkeren. Lars geeft als tip om alléén nog maar naar bands te gaan die keiharde teringherrie maken, zodat kletsen geen zin meer heeft. Thijs kiest voor de strategie van het respecteren. Mensen zijn overal op voorbereid behalve op uiterst serieus genomen te worden, Thijs: Stel de vraag aan de concertkletsers of de muzikanten wat zachter moeten spelen zodat zij elkaar beter kunnen verstaan. Of dit het gewenste effect oplevert is natuurlijk maar de vraag, al kun je er zelf misschien wel lol aan beleven.

Stiltecoupé

Een andere oplossing werd gegeven door het aanbieden van een speciale stilteruimte waar mensen in alle rust van de muziek kunnen genieten. Op die manier kunnen de concertkletsers hun eigen gang gaan en worden de liefhebbers niet gestoord. Yvette: Het zou ideaal zijn als er verschillende gedeeltes in de zaal zouden zijn. 1 voor de concertkletsers en 1 voor de luisteraars.

Doorzetten

Ook de doorzetstrategie werd toegepast, door te volharden in wat je wilt creëer je soms nieuwe mogelijkheden. Theo herkent zich enorm in het probleem en kwam met de tip om briefjes mee te nemen waarop je duidelijk en met passie uitlegt waarom het concert zo belangrijk voor jou is. Theo Ze zijn dan in ieder geval even stil tijdens het lezen. Een anonieme omdenker voegde er aan toe: Neem dan zoveel papieren mee dat ze tenminste even blijven lezen!

Meedenken? Meezingen!

Tenslotte kwam Astrid met het idee om iedereen mee te laten zingen, zodat je samen bezig bent met de muziek. Want wie zingt, kan niet kletsen. Astrid: Ik weet alleen niet of het concert er dan op vooruit gaat.

De reactie van Ilonka

Ilonka heeft gereageerd op jullie tips en laat het volgende weten:

Allereerst was het goed om te weten dat ik niet de enige ben die last heeft van concertkletsen. Blijkbaar zijn er meerdere mensen bekend met dit (nieuwe) fenomeen.

Ik wil iedereen bedanken voor de vele reacties met tips en adviezen. Humor is erg belangrijk in de omgang met mensen en zeker tijdens een leuke concertavond. Maar het meeste heb ik gehad aan het advies van Rudy en van Carla.

Het is namelijk onmogelijk om anderen te veranderen. Mijn eigen beleving en gevoel daarentegen kan ik wel veranderen. De concertkletsers hebben ook betaald voor een leuke avond en komen ook om plezier te hebben. Dat gegeven hield ik in mijn achterhoofd. Door mijn aandacht meer te focussen op het podium waar de muzikanten stonden in plaats van mijn irritaties ten opzichte van alle kletsers, kan ik meer genieten van de muziek.

Het ultieme omdenken dus! Er is namelijk pas sprake van een probleem als je er een probleem van maakt. Dus ik liet de concertkletsers voor wie ze waren en heb genoten van het concert van Blaudzun in Metropool afgelopen december. Een nummer werd zelfs akoestisch gespeeld en dat was prachtig. Je kon geen speld horen vallen, ook geen doosje, maar het was bijna stil in de zaal

En Carla adviseerde mij om naar een hardrockconcert gegaan en dat is goed bevallen. Bij Lemmy Lives (tribute to Motorhead) heb ik geen moment last gehad van concertkletsers, alleen van mijn oren. Dat dan weer wel...

Wij willen jullie weer bedanken voor het meedenken! Rudy en Carla, één van onze boeken is naar jullie onderweg! Heb je zin in meer meedenkers? Je vindt op onze website weer een paar kersverse problemen. Alle casussen vind je hier. Schroom je ook vooral niet om je eigen meedenkverhaal in te sturen.

P.S. In februari 2018 voerde concertzaal Paard in Den Haag de Lul-Niet-Lollie in. De lieflijkste manier om concertbezoekers de mond te snoeren.

Nelleke Poorthuis
29-11-2016
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden