Boek ons
Denk mee

Blijven werken in de zorg?

20-12-2013

Marleen zit een beetje vast in haar huidige baan in de zorg. Ze twijfelt tussen blijven werken in de zorg, in een baan waarvan ze niet gelukkig wordt of alles op het spel zetten en haar hart achterna gaan. We vroegen jullie om haar te helpen met dit probleem omdenken. Hieronder het dilemma van Marleen.

DilemmaMomenteel ben ik werkzaam binnen de zorg. Ik werk op een zogeheten ´complexe groep´, waar mensen met een verstandelijke beperking en complex probleemgedrag bij mij komen werken. De cliënten zelf zijn puur en mooi, maar op veel momenten ook agressief. Ook komen er door de bezuinigingen veel veranderingen op de werkvloer. Enerzijds ben ik klaar met dit werk, maar anderzijds doe ik dit al wel heel lang en ik heb wel een vast contract.

Wat kan ik nu met deze situatie? Doorgaan met werken en niet zomaar opgeven, terwijl ik daar behoorlijk ongelukkig van word? Of er toch voor kiezen mijn hart achterna te gaan en te kijken naar een baan waar ik 'echt gelukkig' van word, ook al liggen de banen niet voor het oprapen? Hoe denk ik dit om?

Er kwamen bijna zeventig reacties binnen die hieronder allemaal nog na te lezen zijn. Voor velen was de situatie heel herkenbaar, zij worstelden met dezelfde vragen als Marleen. Daarom kwamen er waarschijnlijk ook zo veel mooie en waardevolle reacties binnen. Marleen gaf zelf aan dat ze aan deze reactie van Bob het meest gehad heeft:

Als ik je verhaal zo lees, dan werk je bij een grote organisatie. Van welke baan wordt je echt gelukkig? Kun je die baan doen bij je huidige werkgever? Laat weten aan de bazen van je bazen en je 'mede' werkers dat je opzoek bent naar een nieuwe uitdaging. Als je heel precies weet wat je wilt doen, omschrijf het heel concreet en probeer te bekijken of er al mogelijkheden zijn. Omschrijf je doelen zet ze in een realistische planning maak er kleine stappen van welke je kunt behalen. Laat vooral aan veel mensen weten wat je wilt doen en hoe je dit wilt doen. Vaak denken mensen met je mee of helpen ze zelfs mee, vooral als je win win situaties kunt bedenken. Je zegt zelf dat blijven in de huidige situatie je ongelukkig maakt, dat weet je in ieder geval zeker en dus eigenlijk heb je je eigen antwoord al opgeschreven. Nu is de vraag nog hoeveel verantwoordelijkheid (denk o.a. ook aan hoge kosten, huur, hypotheek etc..) je hebt naar anderen toe. Heb je kinderen of anderen waarvoor je zorgt? Dan kun je ook je voldoening halen om het voor hun te doen. Je kunt ook je visie aanpassen op hoe je nu naar je werk kijkt, zit je al vast in de werkstructuur en routine, misschien wordt het eens tijd om dingen op een andere manier aan te pakken, zorg dat je op je werk gaat praten, juist in tijden van bezuinigingen zijn er ook mogelijkheden tot het bedenken van nieuwe projecten (wellicht iets voor jou?). Wellicht is het ook heel interessant om eens te bedenken wat voor jou geluk is? Wellicht hecht je veel waarde aan materiële zaken, dan kun je er eens over nadenken of je ook gelukkig kunt worden van kleine dingen en momenten die je meemaakt, misschien dit moment zelfs, hoe mooi is het dat op dit moment nu al 3 reacties hebt van mensen die met je mee denken, of voor je 'om' denken. In ieder geval scheelt het als je iets heel nieuws probeert om je kosten te beperken, en laag kunt houden, dit betekent dat je namelijk meer geld kunt investeren in je eigen dromen. Je kunt bouwen aan je eigen dromen of ingehuurd worden om andermans dromen te bouwen. Maar je kunt het natuurlijk ook allebei. Dus ik denk dat je mijn tip kan zien als, waarom het een of het ander? Wellicht kun je het allebei. Maak je eigen baan/droom. Stop er energie in! Praat over je ideeën en laat weten dat je meer (of iets anders) wilt. Mensen denken met je mee, als niemand geïnteresseerd is in jouw visie bij je huidige bedrijf weet je in ieder geval dat er niets gaat veranderen en in jouw geval geef je aan dat dit je ongelukkig maakt. Gewoon actie ondernemen en alles richting je doelen zetten.

Bob

Marleen zegt hierover het volgende: 'Ik vond het mooi om de schakeling te maken naar 'mijn geluk'. En het bedenken van nieuwe projecten. Ik ben momenteel bezig met de ontwikkeling van een nieuw project. Hier haal ik de energie uit die ik nodig heb en ik voel me er gelukkig door. Ik heb een doel voor ogen en ik ga ervoor. Bedankt voor jullie feedback, ik heb er veel aan gehad.'

Omdenkers, wederom bedankt voor jullie bijdrage. We sturen Bob als bedankje graag een boek van Omdenken, maar we weten zijn achternaam of e-mailadres niet. Dus als je dit leest Bob, mail ons even! Je verdient een mooie prijs. Voor de rest: tot de volgende keer!

69 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
20-12-2013

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
J
Jan Verbeek
24-09-2014
Laat je eens inspireren door het boekje "de huisarts die stukadoor werd" en ga netwerken met mensen waarvan je denk dat die werk doen waar jij energie van krijgt. Er is zoveel mogelijk om met plezier te werken, het opent weer allerlei nieuwe vensters op de wereld. Het leven is te kort om alleen voor zekerheid te kiezen en daardoor geen plezier aan je werk te beleven. Zoek op waar jij van in de flow raakt en maak dat groter in je leven, zakelijk en prive !

Jan Verbeek , loopbaanbegeleider
P
Pepijn Koldenhof
11-04-2014
Wat is vastigheid werkelijk waard? Tuurlijk heb je een inkomen nodig om rond te komen. Ben je werkelijk klaar of zijn er toch dingen binnen het werk die je de energie geven die je zoekt?
Een verandering kan ook klein zijn door bijvoorbeeld 4 uur per week beroepsmatig ander werk te doen wat je leuk vindt.
Een stap de andere kant op, geeft nieuw perspectief.
E
Eva
24-03-2014
Wat een keigoede werkgever !!!!
S
Sigrid
23-03-2014
Stel je blijft er wel werken en je jaagt binnen deze context je dromen na.
Welke droom wens je dan te realiseren?
Het is mogelijk dat je die droom kan realiseren als je inderdaad kenbaar maakt aan het beleid en je collega's verteld welke deze is.
Het werken met deze doelgroep biedt veel kansen, uitdagingen en uitputting.
Als je dat laatste kan omzetten in iets constructief ben je vaak vertrokken.
d
daan
25-02-2014
Schrijf er een boek over. Zie je collega's en cliënten als personages uit je nieuwe boek.
p
patricia
20-02-2014
Vertel de ideeën die je hebt of dingen waar je tegenaan loopt aan je team. Vaak kan dit het begin zijn van iets moois omdat zij dit idee of probleem ook ervaren en een idee uitwerken of een probleem oplossen is veel gemakkelijker wanneer je het met meerdere mensen doet. Qua of je moet stoppen ja of nee? Je kan doorgaan met je werk maar als er niks meer gaat veranderen of het juist alleen maar achteruit gaat dan heb je denk ik nog maar weinig plezier in je werk en je cliënten zien dit ook.
M
Meike
28-01-2014
Ik ben eerst benieuwd naar wat je (en dan heb ik het tegen Marleen) dromen zijn. Ik neem aan dat die wel iets te maken hebben met (gehandicapten)zorg, je hebt niet voor niks voor deze richting gekozen. Misschien zijn de veranderingen die doorgevoerd moeten worden door bezuinigingen wel een kans om je actief in het veranderproces te mengen en die punten door te voeren waarom je ooit de zorg zo leuk vond om in te werken.
B
Bert
12-01-2014
Beschouw je werk als vrijwilligerswerk. Weliswaar heb je een contract, maar in essentie staat het je vrij om te stoppen wanneer je maar wilt. Bedenk vervolgens dat het een betaalde vrijwilligersbaan is. Als dat je niet in een ander perspectief ten aanzien van je werk plaatst, zou je als laatste nog kunnen bedenken dat juist het feit dat je werk hebt én een salaris je de ruimte hebt om op zoek te gaan naar je droombaan. Je huidige baan wordt daarmee een potentiële springplank in plaats van een bodemloze energieput.
i
iris
06-01-2014
mijn oma zei altijd: wie niet waagt, wie niet wint...
als je denkt dat je echt niet gelukkig kunt zijn in die baan, waag dan de sprong!
e
eppie
23-12-2013
Wat IS je droom?
WAAR ligt je hart?